Startují oblíbení Chalupáři: Během natáčení se Menšík opil a urazil manželku režiséra

Sovák svou životní seriálovou roli prošpikoval improvizacemi a vymyslel třeba také to, že Evžen Huml bude mít neustále na hlavě bekovku.
Zdroj: se souhlasem České televize
Původně měl v Chalupářích postavu vysloužilého kontrolora Evžena Humla hrát Jaroslav Marvan. Před natáčením bohužel zemřel, takže na jeho místo nastoupil Jiří Sovák.Do roku 1989 se mohla používat pouze instrumentální verze písně Když máš v chalupě orchestrión. Až pak se do ní vrátil hlas Waldemara Matušky.V seriálu Chalupáři se objevil i syn Jiřího Sováka, Jiří Schmitzer. Přestože si před kamerami rozuměli, v soukromí byl jejich vztah chladný.Jiří Sovák předvedl v Chalupářích svůj skvělý smysl pro improvizaci. Hlášku, že v Indii mají plechový děti, vymyslel sám.+ 5 fotek+ 6 fotek

Jeden z nejoblíbenějších českých seriálů opět startuje na televizních obrazovkách. Pokud jste mladších ročníků a ještě jste neměli tu čest Chalupáře vidět, pak neváhejte a letos si je rozhodně nenechte ujít. No a vy, co je znáte nazpaměť, stejně televizi zapněte. Třeba přijdete na pár zajímavostí, kterých jste si předtím nevšimli.

Petra Járková
Petra Járková 28. 07. 2019 16:00

Seriál komediálních příběhů F. Vlčka a V. P. Borovičky, který již od své premiéry v roce 1975 potěšil řadu diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění.

Sovákova improvizace

Legendární hláška, že v Indii mají plechový děti, byla Sovákova improvizace. Režisérovi se tak líbila, že ji v seriálu nechal a dobře udělal. Zlidověla a používají ji lidé dodnes.

Opilý Menšík

Říká se, že se během natáčení Vladimír Menšík opil a urazil režisérovu manželku, která mu to nikdy nezapomněla.

Otec a syn

Zatímco v seriálu se Evžen Huml v podání Jiřího Sováka proměnil v největšího Slávkova zastánce, ve skutečnosti byly jeho vztahy s vlastním synem Jiřím Schmitzerem, který Slávka hrál, na bodu mrazu.

Vykutálený komparz

V komparzu bylo potřeba hodně lidí, tak toho mladí zpočátku zneužívali. Ráno se zapsali, pak utekli k rybníku a večer si zašli pro peníze. Produkce na to ale brzy přišla a pak si zapsaná „křoví“ pečlivě hlídala.

Režiséra scénář nenadchl

Když režisér František Filip dostal scénář Františka Vlčka a Václava Pavla Borovičky o příhodách Evžena Humla, který si na vesnici koupí chalupu i s nájemníkem, připadalo mu to jako levné spotřební zboží.

Během natáčení

Když se natáčelo, nesměli štěkat psi a jezdit traktory. Jinak se však na herce nevzpomíná jako na nafoukané umělce, i když kontakt s místními nijak zvlášť nevyhledávali a v pauzách mezi natáčením hlavně hráli karty a popíjeli. Největší rozruch prý působilo, že každého herce ráno přivezl a večer zase odvezl vlastní taxík, což bylo v té době něco nevídaného. Děti si k hercům běhaly pro podpisy a většinou je i získaly.

Bohdalová a chata

Jiřina Bohdalová alias Dáša Fuchsová si chtěla v 70. letech koupit chatu, ve které v seriálu bydlela. Majitelé, manželé z Prahy, ji ale neprodali.

NA LEGENDÁRNÍ CHALUPÁŘE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články