Jáchyme, hoď ho do stroje: Filmový debut Petra Nárožného a tragická smrt výčepního

Jáchyme, hoď ho do stroje
Zdroj: se souhlasem České televize
Jáchyme, hoď ho do stroje: Aneb jak nesmělý mladík František Koudelka podřídí svůj život kondiciogramu. Původní název filmu zněl Vysoká fáze.Ladislav Smoljak považoval obsazení Luďka Soboty za osudovou chybu.„Prďola“ výčepní Karel Novák spáchal bohužel sebevraždu. Na vině byl alkohol.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Nejúspěšnějším filmem Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka je bezesporu komedie Jáchyme, hoď ho do stroje. V kinech ji viděly více než tři miliony diváků. Pro někoho byl film úspěšným debutem, jinému se zase přestalo dařit tak moc, až to skončilo tragickou smrtí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 09. 2020 16:00

Nesmělý mládenec František věří tomu, že když se bude v životě řídit kondiciogramem, který dokáže přehledně sestavit šťastné i kritické dny, bude slavit úspěchy. A světe div se, ono to funguje!

Na film se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Osudová chyba

Jak všichni víme, roli automechanika Františka Koudelky ztvárnil Luděk Sobota. Konkurzu před natáčením se ale zúčastnil i Jiří Krampol nebo Jan Hartl. Ladislav Smoljak měl však o výherci castingu ne zrovna lichotivé mínění.

“Ty jsi nám ten film zničil,” měl říct později Smoljak Sobotovi. Herce zprvu tato kritika překvapila, ale nakonec se rozhodl, že tomu nebude věnovat přílišnou pozornost. Autor scénáře si to asi představoval jinak, nelze však popřít, že i tak měl film obrovský úspěch.

Smutný konec “Prďoly”

Představitele výčepního “prďoly” Karla, v podání herce Karla Nováka, nečekala po natáčení filmu zářná budoucnost. Před svými padesátinami spáchal sebevraždu. Za vše mohl démon alkohol. Herec pil čím dál více, což zničilo jeho vztahy. Šel se léčit do Bohnic, a když se jeho stav o něco zlepšil, povolili mu vycházku domů. Z té se však už nikdy nevrátil. Rozhodl se vzít si život.

Debut Petra Nárožného

Film Jáchyme, hoď ho do stroje byl pro herce Petra Nárožného filmovým debutem. Pravdou je, že měl ve scénáři jen několik dialogů, přesto byl za tuto šanci velmi vděčný. Naskytla se mu totiž možnost ukázat svůj komický talent.

Jeho připomínky k vylepšení postavy Stanislava Volejníka se tak staly legendárními. “Byl s tím opravdu otravný,” prozradil Ladislav Smoljak. ”Dali jsme mu ale prostor realizovat se, a myslím, že se nám to vyplatilo.”

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články