Automechanik, který skončil u hokejové reprezentace: Jan „Gusta“ Havel slaví 76 let

Zkušenosti, které mohou od této legendy přebírat malí hokejisté jako od trenéra, jsou bohaté.
Zdroj: youtube
Jeho tatínek nevěděl o tom, že se přihlásil do Kolína, a dozvěděl se o tom až tak, že mu někdo řekl, že nějaký Havel dal šest gólů.Už v Dukle Jihlava začal koketovat se Spartou.Pro "Gustu" je hokej sport, který miluje a u kterého chce zůstat, dokud mu to zdraví dovolí.Jan "Gusta" Havel patří mezi zakládající členy sparťanského Klubu legend.+ 2 fotky+ 3 fotky

Bývalý československý hokejový útočník, který svou zemi reprezentoval na třech mistrovstvích světa a dvou olympijských hrách. Ač vyučený automechanik a absolvent poděbradské hotelové školy, hokej byl vždy jeho největší vášní.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 08. 11. 2018 07:33

Jan Havel se narodil 10. listopadu 1942 v Kolíně. V obci Pašinka udělal své první hokejové krůčky. Do svých deseti let tam hrál hokej a v 5. třídě tajně začal chodit do kolínského hokejového klubu -  a to bez vědomí rodičů. Když na to jeho tatínek přišel, místo trestu jej na tréninky a zápasy dokonce začal vozit on sám.

Po několika sezonách narukoval do Dukly Litoměřice na základní vojenskou službu a i přesto, že šlo o slabší oddíl, do konce soutěže dokonce bojoval v lize o titul krále střelců. V následující sezoně byl poslán do Dukly v Jihlavě a po roce byl přesunut do Sparty, kde zůstal až do poloviny 70. let. Naposledy ve své kariéře přestoupil v roce 1975 do pražské Slavie, kde působil čtyři roky.

Jako reprezentant si svůj debut odbyl v roce 1966, hrál v letech 1967-1971 na všech šampionátech, krom roku 1970, startoval i na zimních olympijských hrách v letech 1968 a 1972.

Na svém kontě má úspěchy, jako například trojnásobný vítěz Spenglerova poháru, dvojnásobný nejlepší střelec hokejové ligy, člen Klubu hokejových střelců, All Star týmu HC Sparta Praha, Síně slávy českého hokeje a mnoho dalších.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články