Rudolf Hrušínský: Hrál do posledního okamžiku, z natáčení ho vozili zpět do nemocnice

Rudolfa Hrušínského prosadil do filmu režisér František Vláčil, přestože měl herec od roku 1972 zákaz točit.
Zdroj: se souhlasem České televize
Rudolf Hrušínský starší byl český herec. Kromě toho působil jako divadelní a filmový režisér, je rovněž autorem jedné detektivní divadelní hry První případ z roku 1944, počátkem 90. let krátce zasedal jako poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění.Už jeho narození předurčilo budoucí životní dráhu: narodil se přímo na divadelních prknech kočovné společnosti svého dědečka Václava Červíčka – Budínského. V jeho společnosti hráli i oba Rudolfovi rodiče Rudolf Hrušínský nejst. a Hermína Červíčková – Budínská.Na ochotnických prknech hrál už od dětství.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rudolf Hrušínský starší by dnes oslavil kulaté sté narozeniny. Byl umělcem, který dokázal zahrát cokoliv. Od komické role až po vážného vyšetřovatele brutálních vražd. Do herectví dával úplně vše a nehodlal s tím přestat, i když mu bylo na sklonku života tak zle, že jej museli na natáčení vozit přímo z nemocnice. Chtěl hrát do posledního dechu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 10. 2020 08:00

Rudolf Hrušínský se narodil 17. října 1920. Kromě herectví se také věnoval divadelní a filmové režii. Na počátku devadesátých let se na krátkou dobu stal poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Za svůj přínos divadlu a kinematografii získal titul zasloužilého a národního umělce. Objevil se ve více než čtyřech desítkách snímků, mezi které patří takové legendy jako Tři veteráni, Dobrý voják Švejk či Spalovač mrtvol.

Potomek významného rodu

Rudolf Hrušínský byl potomkem významného hereckého rodu. Na svět přišel na místě, které předznamenalo celý jeho budoucí život, a to sice za jevištěm, poté, co jeho maminka Hermína Červíčková dohrála představení Taneček panny Márinky. Již jako dítě cestoval s kočovnou společností své babičky Anny. Také se několikrát postavil na prkna, která znamenají svět. Nakonec se však celá rodina usadila v Praze.

Tam nastoupil na gymnázium, ze kterého ho však brzy vyloučili. Kvůli rolím v divadle mu narůstala absence. Na školu nastoupil vlastně proto, že uvažoval o kariéře právníka. Herectví však zvítězilo na celé čáře.

Přestože měl obrovský talent, ocitl se po roce 1968 bez práce. Jako signatář článku 2000 slov svůj podpis ani po velkém nátlaku neodvolal. Režim ho tak od všeho zcela odstřihl. Nesměl hrát v divadle ani filmu, kvůli čemuž mu utekla spousta rolí. Nemohl režírovat nebo se stát pedagogem na DAMU. Zakázali mu také rozhlas a práci v zahraničí.

Po boku mu stála Eva

Jaký byl ale soukromý život Rudolfa Hrušínského? Samozřejmě se trápil výpadkem příjmu, po jeho boku mu však celý život stála manželka Eva. Oženil se s ní krátce po druhé světové válce. Eva během ní prožila skutečnou tragédii. Z celé rodiny jí zbyla jenom sestra, zbylí členové zemřeli v koncentračních táborech.

Ač se vzali po pouhém půlroce známosti, vydrželo jim to napořád. Byla to, v pravém slova smyslu, láska až za hrob. Po sametové revoluci se stal Hrušínský na dva roky poslancem. Toto povolání se mu ale začalo brzy zajídat, ničím ho nenaplňovalo. Vrátil se tak k tomu, co uměl nejlépe a u čeho vydržel až do posledního dne svého života.

Poslední role po pěti infarktech

Naposledy jsme mohli Rudolfa Hrušínského vidět v televizní inscenaci z roku 1993 s názvem Noc rozhodnutí. Zahrál si v něm prezidenta Emila Háchu. S jeho zdravím to šlo v té době již z kopce, měl za sebou pět infarktů a byl celkově vyčerpaný. Na natáčení jej tak museli vozit přímo z nemocnice. Nehodlal se totiž ještě vzdát. Ne, dokud nebylo hotovo.

Večer býval tak vysílený, že si ani nedokázal svléci svůj kostým, zvládl si pouze lehnout do postele. Zemřel 13. dubna 1994 v Praze. Dodnes se dokážou jeho synové dívat na jeho poslední herecký výkon jen se slzami v očích.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Rudolf Hrušínský

Česká televize: Příběhy slavných – Tichý muž

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články