Vrah skrývá tvář a další úspěšné Kalašovky: Hrušínský se učil u největšího mistra své doby

Vrah skrývá tvář, Hrušínský
Zdroj: Česká televize
Vrah skrývá tvář je druhým filmem ze série tzv. kalašovek s majorem Kalašem v podání Rudolfa Hrušínského. Ve filmu se objevil i doktor Plzák...
...touto rolí mu prý režisér Schulhoff zaplatil za léčbu.
Film se promítal i v Maďarsku nebo Německu.
Příběh je inspirován vrahem Václavem Mrázkem.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Vrah skrývá tvář není jen další politickou agitkou ve stylu majora Zemana, ale skutečně temným snímkem, který navíc čerpá ze skutečných událostí. Jaké bylo zákulisí “kalašovek” a kdo jednou zaskočil za Rudolfa Hrušínského?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 10. 2020 16:00

Máte rádi napínavá dramata? Tak to se podívejte na film Vrah skrývá tvář, který dnes vysílá Česká televize ve 21:55. V lese je objevena mrtvola mladé ženy. Rozbíhá se náročné vyšetřování, které vedou jen ti nejlepší kriminalisté. Podezřelých je mnoho, ale stop pomálu. Navíc se objeví další mrtvola. Nezbývá nic jiného, než vše vsadit na jednu kartu a pokusit se vraha usvědčit.

Legendární Kalašovky

Možná za to mohla ponurá atmosféra válkou zdecimovaného venkova či inspirace skutečnými událostmi nebo skvělé herecké obsazení, každopádně z příběhů majora Kalaše v podání Rudolfa Hrušínského se stal obrovský hit. A diváci jim začali familiárně říkat “kalašovky”.

Filmy režíroval Petr Schulhoff, který debutoval filmem Strach, což byl první případ Kalaše a nadporučíka Vargy. O tři roky později následoval snímek Vrah skrývá tvář. Hrušínský dal postavě majora nezaměnitelný punc originality. Zahrál si tak ve všech filmech, kromě jednoho, a to s názvem Na kolejích čeká vrah. To ho v jeho roli vystřídal Jiří Sovák.

Skutečná postava

Předlohou pro postavu majora Kalaše byl Karel Kalivoda, vedoucí pražské kriminálky. Jeho kolegové mu přezdívali Maigret, což byl geniální detektiv z románů belgického spisovatele Georga Simeona. Hrušínský tak dostal za úkol se s tímto šéfem mordparty blíže seznámit.

Zúčastnil se několika výslechů i vyšetřování. Šel se také podívat do terénu. A co vlastně vypozoroval? Měl se z něj stát klidný vyšetřovatel s poněkud koženým výrazem ve tváři. Nedílnou součásti byla také věčně zapálená cigareta a hrnek silného černého kafe. Pak už jen stačilo vybrat parťáka, který by byl pravým opakem. A na to se krásně hodil Radoslav Brzobohatý.

Vrah Mrázek

Příběh filmu Vrah skrývá tvář byl inspirován skutečným případem, který kriminalistům zabral hned několik let vyšetřování. Václav Mrázek se v padesátých letech dopustil minimálně sedmi vražd. Vzrušoval ho pohled na cizí mladé dívky, které později zabil, aby se mohl nad jejími bezvládnými těly ukájet.

Vraha se podařilo usvědčit až díky domovní prohlídce. Režisér Schulhoff tak neváhal a celý film zasadil do velmi depresivního prostředí. Doslova na každém kroku bylo cítit, že se děj odehrává v poválečném období, byť už jen kvůli zoufalému stavu stavení a drsným, životem zkoušeným tvářím obyvatel vesnice.

Zdroje informací:

Wikipedie.cz: Petr Schulhoff

TV Prima: Vrah skrývá tvář

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články