Adéla ještě nevečeřela: Hrušínský dostal náklaďák plný piva, Kodet odešel s nepořízenou

Adéla ještě nevečeřela
Zdroj: se souhlasem České televize
Když si Michal Dočolomanský listuje knihou českých zločinců, vidí skutečné tváře. Třeba českého vraha Františka Lukšíka.Parodie Adéla ještě nevečeřela se původně měla jmenovat Už mne mají!
Dočolomanský musel kvůli natáčení pendlovat mezi Bratislavou a Prahou, což bylo velmi vysilující.Nicka Cartera si měl zahrát Robert Redford. Když ale výši nabízeného honoráře uviděl jeho agent, začal se tomu smát.+ 6 fotek+ 7 fotek

Někdo má štěstí, jiný ne. V duchu rčení každý chvilku tahá pilku se Rudolf Hrušínský, alias komisař Ledvina, mohl radovat z velké zásoby piva a tučného honoráře. Na druhou stranu Jiří Kodet pěkně ostrouhal. A jak do toho všeho zapadá Robert Redford?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 06. 2020 16:00

Detektiv Nick Carter je povolán do Prahy, aby vyřešil případ, se kterým si místní policie neví rady. Má k dispozici převratné vynálezy, a hlavně geniální mozek, díky kterému se dokáže naučit češtinu doslova za pochodu. Jenomže po příjezdu do Čech zjišťuje, že to u nás chodí trochu jinak než v Americe. Podaří se mu překazit plány padoucha knížete von Kratzmara?

Na film Adéla ještě nevečeřela se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Tekutá odměna

Dvacet tisíc za film a k tomu auto plné piva. Kdo by to nebral, že? Hrušínský na tom byl nejlépe ze všech herců filmu Adéla ještě nevečeřela. Osm stovek na den byl v té době velmi slušný plat, takový brali jen ti nejlepší umělci.

Prémie ve formě zlatavého moku, kterému asi nikdo neodolá, vznikla ze scény, kde Rudolf jako komisař Ledvina popíjí pivo. To se zalíbilo jednomu řediteli pivovaru, který toužil mít tuto momentku ve svém kalendáři. Hrušínský samozřejmě souhlasil, ale měl jednu podmínku. Chtěl za to pivo. Proč ne? Obdržel rovnou celý náklaďák. Jak později řekl, nic lepšího v životě nedostal. To je naprosto pochopitelné.

Smůla Jiřího Kodeta

Roli detektiva Nicka Cartera měl původně ztvárnit Jiří Kodet. Jenže mu ji vyfoukl Michal Dočolomanský. Kodet sice prošel castingem, jenomže se nedokázal nasoukat do předem připraveného kostýmu. Bohužel nebyly finance na to, aby se přešil. Zkrátka měl ten dech pech. Musel tak oželet výplatu, která by se blížila té, jakou měl Hrušínský.

Svého rozhodnutí ale možná filmaři následně litovali. Dočolomanský pendloval mezi Bratislavou a Prahou, z čehož byl věčně unavený. Navíc se s postavou nemohl zpočátku sžít. Až když mu scénárista Brdečka dal nastudovat několik detektivek, vše se obrátilo k lepšímu.

A co ten Redford?

Díky uvolněným poměrům v šedesátých letech, mohl štáb lovit herce i v zahraničí. A tak se režisér Oldřich Lipský rozhodl, že osloví samotného Roberta Redforda, zda by neměl zájem si ve filmu zahrát. Doručili mu scénář spolu s nabídkou na roli vyšetřovatele Nicka Cartera.

Robertovi se jejich nabídka líbila, jenomže hlavní slovo měl jeho agent, kterému přišla výše honoráře naprosto směšná. Herec měl rovněž plný kalendář na pět let dopředu. “Dlouho nás to mrzelo,” přiznal Lipský. “Nicméně se muselo hledat dál.” A tak přišli na řadu pánové Kodet a Dočolomanský.

Zdroj textu: Dotyk, čsfd, Aha, Wikipedie

Zdroj fotek: Prima Max

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články