Tajemství hradu v Karpatech: Na štáb pršely šutry, Dočolomanský musel na test na humor

Tajemství hradu v Karpatech
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Tajemství hradu v Karpatech: Hraběte Teleke z Tölökö čeká setkání se zloduchem baronem Gorcem, jenž ke svým zločinům využívá vynálezů šíleného vědce Orfanika.Vzpomínáte, jak pod náporem Telekeho hlasivek praskla sklenička? Byla vyrobená z takzvaného cukrového skla a rozstřelena vzduchovkou z vedlejší místnosti.Film Tajemství hradu v Karpatech paroduje vědeckofantastické příběhy Julese Verna.Tajemství hradu v Karpatech se natáčelo přes několik clon, neboť v době natáčení bylo v Čachticích až příliš hezké počasí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Film Tajemství hradu v Karpatech se sice řadí mezi sci-fi komedie, ale hercům během natáčení do smíchu určitě nebylo. Starousedlíci je totiž považovali za podvodníky. Ani režisér Lipský neměl klidné spaní, neustále si lámal hlavu s tím, koho by měl obsadit do role hraběte Telekeho. A co teprve pověstná prasklá sklenička? Šlo pouze o jednoduchý trik?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 05. 2020 14:00

Děj komedie Tajemství hradu v Karpatech: Vysoko nad karpatskou vesnicí se tyčí strašidelný hrad, jehož majitelem je baron Gorc z Gorců. Ten si u šíleného vědce Orfanika objedná přístroj, který pomocí světelných paprsků vytváří různé iluze. Tento výtvor vlastně nahrazuje dnešní televizi. Takový objev si nesmí nechat ujít hrabě Teleke. Toho totiž mimo jiné zajímá pozadí prvního filmového představení. Nezpečetí svůj osud ale tím, že vstoupí do děsivého hradního labyrintu?

Na film Tajemství hradu v Karpatech se můžete podívat ve čtvrtek 7. prosince 2023 ve 20:00 na Prima Max.

Problémy s castingem

Režisér Oldřich Lipský měl hlavu jako pátrací balón, neboť se nemohl rozhodnout, koho obsadí do hlavní role. Mezi adepty na hraběte Telekeho byl kupříkladu Luděk Sobota, Oldřich Kaiser či Milan Lasica. Vítězem se nakonec stal úplně někdo jiný, a sice Michal Dočolomanský.

Ten prozradil, že si ho Lipský nejdříve pěkně proklepl. Vedl s ním dlouhé rozhovory, během kterých se snažil přijít na to, zda má herec odpovídající druh humoru, který pro film potřeboval. Nakonec všemi testy prošel, jen musel skousnout fakt, že stejně jako v Adéle bude jeho hlas předabován. Tentokrát však Františka Němce vystřídal Ladislav Županič. Dočolomanský se sice snažil namítnout, že česky přece umí, režisér ho však odbyl slovy, že by se to stejně poznalo.

Nešťastná záměna v Čachticích

Exteriéry filmu Tajemství hradu v Karpatech se natáčely v Čachticích. Na tom by nebylo až tak nic divného, jenže co čert nechtěl, pár let před příchodem Lipského se tam objevili podvodníci, kteří místním namluvili, že budou v okolí natáčet příběh o bílé paní, jenž bude zaručeným hitem. Díky tomu se jim podařilo z lidí vylákat finance, které už samozřejmě nikdy neviděli, o výdělku z investování ani nemluvě.

A tak měl štáb Tajemství pěkně nahnáno. Domorodci zprvu nechtěli vůbec slyšet o tom, že se nejedná o vychytralé zlodějíčky, ale regulérní filmaře se skutečnými herci. Zašlo to tak daleko, že na ně lidé začali házet kameny. Když se jim konečně podařilo dokázat svou pravou identitu, museli se ještě potýkat se slunečným počasím. Zatímco by jiní režiséři dali za hezké počasí cokoli, Lipský potřeboval kvůli atmosféře zataženou oblohu. Nezbývalo tedy nic jiného než točit přes několik clon.

Tajemství prasklé skleničky

Určitě si vzpomenete na scénu, kdy díky opernímu výstupu praskne Telekemu v ruce sklenička a spadne lustr. Jak se to filmařům podařilo udělat? Použili nějaký speciální trik? Právě, že vůbec. Stačila jim k tomu obyčejná vzduchovka. Sklenice totiž byla z tzv. cukrového skla, které se ve filmech používá ke speciálním efektům. Stačilo tak jen mít dobrou mušku a vystřelit. Co se týče lustru, tak ten se při natáčení nikdy nezřítil. Tato sekvence byla dotočena až později v ateliérech.

Další zajímavosti o filmu Tajemství hradu v Karpatech najdete v galerii!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články