Legendární režisér Oldřich Lipský by letos oslavil 95. narozeniny: Podívejte se na unikátní kostýmy a fotografie z jeho věhlasných komedií

Oldřich Lipský režíroval legendární komedie české kinematografie.
Zdroj: Wikipedia
Bratři umělci Lubomír Lipský a Oldřich Lipský.Oldřich Lipský režíroval legendární komedie české kinematografie.Zavzpomínejte na legendární komedie Oldřicha Lipského a podívejte se na kostýmy, které oblékaly herecké legendy.Zavzpomínejte na legendární komedie Oldřicha Lipského a podívejte se na kostýmy, které oblékaly herecké legendy.+ 42 fotek+ 43 fotek

Oldřich Lipský natočil mnoho velmi oblíbených filmů, patří mezi ně například komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemství hradu v Karpatech. Vy se nyní můžete díky výstavě na počest 95. narozenin tohoto filmového velikána podívat na kostýmy z těchto legendárních komedií.

Petra Járková
Petra Járková 10. 04. 2019 08:00

Slavný český režisér a scenárista Oldřich Lipský - bratr známého herce Lubomíra Lipského - by letos oslavil 95. narozeniny. Přijďte si připomenout jeho slavné komedie. Ve výstavních prostorech Barrandov Studia Filmpoint je připravena výstava k jeho životnímu dílu.

Těšit se můžete na filmy,  které vznikly ve spolupráci s Barrandov Studiem, jako třeba Tři veteráni, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Ať žijí duchové!, Marečku, podejte mi pero!, Limonádový Joe a mnoho dalších. Vy se můžete pokochat pohledem na kostýmy a fotky z těchto legendárních komedií.

Lipský pocházel z rodiny vyhlášeného pelhřimovského cukráře a nadšeného ochotníka Viléma Lipského, jenž pěstoval lásku k divadlu u všech tří synů, kteří od dětství hráli v místním ochotnickém spolku Rieger, a jenž se objevil v několika filmech.

Po několika semestrech zanechal studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, aby se mohl plně věnovat divadlu a záhy hlavně filmu, s nímž přišel do styku již na sklonku okupace.  Od roku 1949 pracoval v různých filmařských profesích, nejprve jako asistent režie a scenárista.

Filmovou režii si prvně vyzkoušel v tandemu s Janem Strejčkem při natáčení tendenční proticírkevní veselohry Slepice a kostelník s Vlastou Burianem v hlavní roli. Díky smyslu pro humor a nadsázku zasvětil celou svou tvorbu komediálním filmům.

K úspěchu jeho filmů přispěly nejednou i efektní filmové triky. Největší boom zažíval Lipský v 60., 70. a 80. létech, kdy natáčel dodnes populární snímky, které můžeme rozdělit do tří skupin: komedie, parodie a dětské filmy.

Ve svých filmech, které měly vždy vysokou a vkusnou úroveň a nezanedbatelný divácký ohlas, hráli naši nejlepší herci, počínaje jeho bratrem Lubomírem Lipským, Milošem Kopeckým, Rudolfem Hrušínským, Vladimírem Menšíkem, Jiřinou Bohdalovou, Karlem Effou, Jiřím Sovákem a mnoha dalšími.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články