Císařův pekař: Werich se při natáčení těžce zranil, ve filmu si zahrály přední české manekýny

Jan Werich
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Velkolepý historický příběh míchá císaře Rudolfa II. jeho dvojníka, mladého pekaře Matěje, a samozřejmě tajemného Golema. Náklady na natáčení se nakonec vyšplhaly na neuvěřitelných třicet sedm milionů korun. Werich si je měl vydupat u ministra informací a osvěty Václava Kopeckého.Naopak ministrovi kultury Zdeňkovi Nejedlému se film absolutně nelíbil. Režisér Martin Frič pak dostal dvouletý zákaz a nezahrál si ani sám Werich.Film se vysílal i v zahraničí, ale bez budovatelské písně Ten dělá to a ten zas tohle.Zajímavé je, že v Austrálii byl film určený pouze pro dospělé diváky.+ 5 fotek+ 6 fotek

Kolem filmu Císařův pekař – Pekařův císař s Janem Werichem koluje mnoho pověstí a legend. Ať už o tom, že se pro účely natáčení vybraly jen ty nejkrásnější dvorní dámy, či o sebevraždě šéfa baletu Saši Machova, anebo o právním sporu, jehož předmětem je legendární socha Golema.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 05. 2020 15:00

Císař Rudolf II., pekař Matěj a Golem. Toto jsou hlavní postavy z historické veselohry režiséra Martina Friče. Rudolfa vladaření moc nezajímá, svůj čas raději věnuje alchymii, umění a ženám. Nejvíce touží po elixíru mládí a bájném Golemovi. Jeho nepozornosti využijí dvořané a spojí se s jeho bratrem Matyášem, který má zálusk na trůn. Díky shodě okolností se vlády ujme Rudolfův pekař Matěj, který mu je velmi podobný, akorát je o čtvrt století mladší. Podaří se mu vypořádat se s falešnými dvořany a ochránit tak císařovu pozici?

Na dvojroli Jana Wericha se můžete podívat dnes ve 21:55 na Prima Max.

Dvorní dámy

Castingu se tehdy ujal scénárista Jiří Brdečka a Ladislav Rychman. Na “lov” chodili na módní přehlídky anebo přímo do podniku Textilní tvorba, kde byly tyto ženy zaměstnané. “Do užšího výběru se dostalo asi dvanáct děvčat, poslední slovo měl ale režisér Krejčík,” zavzpomínala Dagmar Moulíková - Janečková. Původně měl totiž film natočit právě Krejčík, který zároveň chtěl, aby tyto dámy hrály ve filmu důležitější roli. Pod taktovkou Friče se ale jejich působení omezilo na pouhý kompars.

Sebevražda

Choreografii manekýn dostal na starost vedoucí baletu Národního divadla Saša Machov, který v létě roku 1951, tedy necelý měsíc po premiéře, spáchal sebevraždu. Dodnes zůstává tajemstvím, zda to bylo kvůli neshodám během natáčení filmu, nebo šlo o problémy v Národním divadle, které mu přerostly přes hlavu. Existuje i teze, že za tím stojí politická perzekuce, jež ho postihla za jeho účast v západním odboji.

Golem

Golem rabiho Löwa měl pomáhat lidem, kdybyste si ale chtěli objednat toho filmového, nebylo by to tak snadné. Před několika lety totiž podala na různé instituce žalobu dcera sochaře Jaroslava Horejce, Dagmar Damányová, a to za zneužití práv k užívání tohoto díla. Nejprve soud její případ zamítl, při dalším projednání ale vyhrála a přišla si tak na velmi pěknou sumu.

Zranění

Jak dostat pekaře do císařovy vany? Šlápne omylem do vázy, a když si ji bude chtít sundat, spadne do vany. Jenomže Jan Werich, coby pořádný chlap, vázu prošlápl a jeden ze střepů mu zajel hluboko do nohy. Vyřadilo ho to z provozu na celé dva týdny. Tato nehoda zároveň znamenala konečnou pro režiséra Krejčíka. Mezi ním a Werichem panovala velká nenávist. Slavný komik se měl tehdy vyjádřit, že pokud nedojde k výměně režiséra, odejde.

NA ZAJÍMAVOSTI Z FILMU CÍSAŘŮV PEKAŘ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: csfd.cz, ahaonline, lidovky, Prima TV, wikipedie

Zdroj fotek: Prima Max

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články