Naděje v dobách koronaviru. Podívejte se, jaká mláďata se narodila v českých zoo

Naděje v dobách koronaviru. Podívejte se, jaká mláďata se narodila v českých zoo
Zdroj: Zoologická zahrada Praha
V Praze osmiletá samice lemura kata Móni přivedla na svět lemuří dvojčata. Mají se čile k světu.Dalším přírůstkem pražské zoo je sloní samička. Po narození vážila 92 kilogramů. Sloní skupina v Praze nyní čítá už osm členů. V dubnu světlo světa spatřila také tropická sova ketupa.+ 8 fotek+ 9 fotek

Zoologické zahrady během koronavirové pandemie trpí. Jsou totiž zavřené a nemohou počítat se vstupným od návštěvníků, kteří by do nich v současných dnech rádi zamířili. To ale neznamená, že by se zde život zastavil. Naopak, v českých zoo se stále rodí nová mláďata.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 23. 04. 2020 10:23

Situace v zoologických zahradách napříč celým světem není vůbec dobrá. Řadě z nich docházejí peníze a v jedné z německých zoo dokonce uvažují o tom, že by utratili část zvířat, kterými by pak nakrmili jiná.

Venkovní pavilony otevřou až v červnu

Těžkými časy prochází i zahrady v České republice, které se zavřely už v průběhu března a své brány by měly otevřít 25. května, přičemž pavilony se nejspíš otevřou až osmý červnový den.

Pracovníci českých zoo, kteří musí kvůli pandemii koronaviru nosit roušky a dodržovat přísná bezpečnostní opatření, si ale na nedostatek práce nemohou stěžovat. Je totiž třeba, aby se starali o zvířata a zároveň pečovali taky o nová mláďata, která se rodí i v těchto těžkých dnech.

Konečně mají samičku

Vzácné přírůstky přivítali v pražské zoo, kde osmiletá samice lemura kata Móni přivedla na svět lemuří dvojčata. O pár dnů později světlo světa spatřila taky sloní samička, která po narození vážila 92 kilogramů. Její mámou je samice Tamara a otcem samec Ankhor. „Jsem nadšený, že máme konečně samičku. Osobně jsem si ji po dvou samečcích Maxovi a Rudim velmi přál,“ uvedl pro zoopraha.cz ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Sloní skupina v Praze tak nyní čítá už osm členů.

V dubnu světlo světa spatřila tropická sova ketupa malajská a na velikonoční neděli se v Praze narodila samička adexe. Před pár dny klisna Hara porodila zdravého hřebečka koně Převalského a na svět přišlo také mládě tapíra čabrakového. To se stalo teprve druhým odchovávaným mládětem tohoto ohroženého druhu v pražské zoo. „Rozhodně nejde o běžný odchov, v evropských zoo se narodí v průměru čtyři mláďata ročně,“ řekl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Želvy i muréna

Slavilo se také ve zlínské zoo, kde se povedlo odchovat osm želv pralesních. Uvádí se přitom, že během uplynulého roku se ve 40 institucích odchovalo jen 21 mláďat, takže se jedná opravdu o velký úspěch. V Hodoníně zase přivítali nového obyvatele mořského akvária, kterým se stala muréna hvězdovitá. „Nádrž jsme museli upravit tak, aby z ní muréna nemohla vylézt. Jsou to zvídaví živočichové, a pokud by se jí podařilo nějakou skulinou utéct, znamenalo by to pro ni smrt. Živé kameny jsme přeskládali tak, aby pro ni vznikl vhodný úkryt,“ uvedla na zoo-hodonin.cz zooložka Lenka Štursová.

Vzácní outloni

Rušno je také v jihlavské zoo. Tam se narodila tři mláďata lemurů kata, ale taky pět malých kaloňů, dvojčata lvíčků zlatých nebo paterčata ježků ušatých. Vzácným přírůstkem jsou i dvojčata outloňů malých, která se narodila na konci března. Outloni jsou přitom vysoce ohroženým druhem poloopic, které se coby „domácí mazlíčci“ prodávají na trzích v jihovýchodní Asii.

PODÍVEJTE SE NA FOTOGALERII ROZTOMILÝCH MLÁĎAT, KTERÁ SE U NÁS NARODILA BĚHEM KORONAVIROVÉ PANDEMIE:

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články