Já už budu hodný, dědečku! Proč si Kopecký postavil hlavu, že v tomhle hrát nebude

A od té chvíle se Theodor veze na klouzačce nepříjemných situací.
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema
Já už budu hodný, dědečku: Pohádkový stařeček přinese nafoukanému herci zaslouženou odplatu. Za to, že všechny kolem sebe uráží a komplikuje jim život, začne se mu postupně vracet všechno, co provedl.  Miloš Kopecký měl během natáčení k dispozici dva dubléry.Tetičku Ditu si zahrála operetní hvězda Nelly Gaierová. Neobvyklé bylo to, že její postava je Čechoameričanka, co tehdy v české kinematografii nebylo časté.Hercovu manželku měla původně hrát jeho skutečná bývalá choť Stella Zázvorková, jenomže mezi nimi panovalo velké napětí. Raději tak nastoupila Alena Vránová.+ 2 fotky+ 3 fotky

Oblíbená komedie scenáristy a režiséra Petra Schulhoffa byla inspirována televizní sérií Trapasy, kterou tento tvůrce natáčel koncem šedesátých let a ve které rovněž exceloval Miloš Kopecký. Ten o roli ješitného egoisty, který bezdůvodně ubližuje lidem, přímo toužil. Pak si ale postavil hlavu, že hrát vůbec nebude...

Petra Járková
Petra Járková 10. 07. 2019 16:00

Komedie Já už budu hodný, dědečku! z roku 1978 patří mezi stálice letních televizních obrazovek. Režisér Schullhoff napsal roli ješitného egoisty přímo na tělo Miloši Kopeckému. Ten o ni velmi stál, nakonec si ale postavil hlavu, že hrát nebude. Co bylo důvodem?

Vyměněná Zázvorková

Stejně jako v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...! měla hrát manželku Miloše Kopeckého Stella Zázvorková. Jenže to nešlo. Herci, kteří byli manželé i ve skutečnosti, se po rozvodu nestýkali, nemluvili o sobě hezky a odmítali spolu i točit. Kopecký proto požádal režiséra Schulhoffa, aby ho v roli přeobsadil, nebo Stellu nahradil někým jiným.

No a protože Miloš Kopecký byl v hlavní roli nenahraditelný, na řadu přišla Zázvorková. Byla přeobsazena Alenou Vránovou a film tak mohl vzniknout za účasti oblíbeného herce.

Kopeckého nahrazuje Sovák

O dva roky později, když natáčel volné pokračování Zítra to roztočíme, drahoušku...! pod názvem Co je doma, to se počítá, pánové!, naopak Kopeckého nahradil Jiřím Sovákem. Režisér Schulhoff byl totiž s oběma velký kamarád a nechtěl si ani jednoho rozhněvat.

Lohniský zkolaboval

Václav Lohniský, který si ve filmu zahrál postavu režiséra, během natáčecích dní zkolaboval. Naštěstí to ale nic vážného nebylo, ale i tak se herec o moc déle nedožil. Zemřel o dva roky později při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci.

Zajímavosti z natáčení

Miloš Kopecký měl ve filmu dva dubléry a jeho role cholerického sobce Theodora Bergnera měla přezdívku Dóďa. Tak se ve skutečnosti říkalo herci Theodorovi Pištěkovi. Vtipnou situací je také, když v Kopecký zapíská na svou manželku melodii z jiného filmu, který natočil čtyři roky předtím, a to snímek Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Inspirace reálnou příhodou

Scénka z bufetu, kde Theodor "Dóďa" Bergner plive pecky do jídla Helence, kterou hraje Dagmar Havlová, je inspirována skutečnou příhodou. Stala se herci Jiřímu Lírovi. Ten pecky naházel do "domněle opuštěné" sekané jednoho důchodce, ovšem na rozdíl od scénky stačil včas zmizet. O příhodě vypráví Vladimír Menšík ve své vzpomínkové knize.

NA SNÍMKY Z FILMU JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU! SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články