Jak utopit dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách. Skvělá komedie plná pokrokových efektů. Máme pro vás pár zajímavostí z natáčení

Libuše Šafránková a Jaromír Hanzlík
Zdroj: se souhlasem České televize
Během natáčení komedie Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách se prý Libuše Šafránková a Jaromír Hanzlík do sebe zamilovali.Vodnický dům stále existuje, nyní je v něm, jak jinak, rybí restaurace.Komedii Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách vidělo v kinech přes dva a půl milionu diváků.Pro scény s vodou byl určený bazén v ateliérech na Barrandově. Štáb v něm hercům ohříval vodu, aby nedošlo k nachlazení.+ 3 fotky+ 4 fotky

Slavná filmová komedie o posledních českých vodnících měla úspěch. V hlavních rolích se představili Jaromír Hanzlík a Libuše Šafránková. Film je dodnes ceněn za skvělé filmové efekty, které byly na tu dobu celkem pokrokové. Zde je pár zajímavostí z natáčení této slavné komedie.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 18. 06. 2018 07:49

Scéna, kdy se jde doktor Mráček podívat pod vodu na sbírku hrníčků se točila tak, že herci byli snímáni přes akvárium metr na metr, které mělo tloušťku 10 cm. Vešlo se do něj o něco více než 100 litrů vody.

Původní námět byl o vodnících ve vodnickém mlýně. Režiséru Vorlíčkovi ale námět přišel nudný, a tak děj raději přesunul do Prahy.

Měl se dokonce točit i druhý díl, kterého se měla ujmout režisérka Pavlína Moskalyková. S druhým dílem měla Moskalyková velké ambice a chtěla s ním uspět za oceánem. Měl být točen v americkém stylu.

Voda, do které herci vcházeli a nacházeli se v ní byla vždy ohřívaná. Štáb nechtěl riskovat jejich prochladnutí.

Mladý Jaromír Hanzlík se do své kolegyně Libuše Šafránkové opravdu zamiloval. Podle svých slov lásku k ní nemusel vůbec hrát.

Ve filmu vystupují postavy, které mají příjmení Wassermann (Miloš Kopecký, Míla Myslíková a Eva Hudečková) a Bach (Čestmír Řanda st., Dagmar Neblechová). Obě tato původem německá příjmení mají nějaký vztah k vodě. Wassermann znamená v překladu vodník, vodnář, zatímco Bach je potok.

Jaromír Hanzlík (Jindřich Mráček) prohlásil, že mu z různých pachů bývá špatně a v márnici měl co dělat, aby se nepozvracel.

Bazén, který v ateliérech postavili pro podvodní scény, měl na konci volný prostor s přepadem vody a architekt postavil dekoraci sklepení tak, aby Jaromír Hanzlík (dr. Mráček) šel do vody a Miloš Kopecký (Wassermann) do sucha. Kamera vše snímala v rovině hladiny, čímž se ztratil při správném nasvícení rozdíl mezi suchou a mokrou polovinou schodiště.

Z úsporných důvodů nebyli během produkce najati herci či dabéři na namluvení duší v hrnečcích. JUDr. Jahodu při postsynchronech namluvil Čestmír Řanda st., který zároveň hrál Alberta Bacha, a profesora Ikebaru namluvil Jiří Hrzán, který zároveň hrál Thomase.

Dům rodiny vodníků stojí dodnes na pražské Kampě, jen je z něho restaurace s rybími specialitami.

Množství pozoruhodných triků má na svědomí kameraman snímku Vladimír Novotný, který dokázal vytvořit zajímavé záběry bez dalšího trikového zpracování. Například před umyvadlem, kterým přicestuje Miloš Kopecký, bylo zrcadlo seřezané do určitého tvaru a odráželo umyvadlo umístěné mimo záběr. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články