„Se šípkovou, nebo se zelím?“

Hlášky z toho filmu zlidověly
Zdroj: filmové studio Barrandov
Hlášky z toho filmu zlidovělyJaromír Hanzlík a jeho filmová sbírka levných věcíS šípkovou, nebo se zelím?To je dost, že jsi nás taky jednou vyvez. Žes udělal něco pro rodinu+ 1 fotka+ 2 fotky

Kdo by neznal příběh dvou soupeřících mysliveckých spolků, které uspořádají kančí hostinu, na níž se pořádně poperou. Jejich neustálé tahanice o střeleného kance a hádky o to, jestli je lepší ho udělat na šípkové omáčce, nebo s knedlíkem a se zelím... Tento film o žabomyší válce baví diváky po generace. Zde je pár zajímavostí z natáčení.

Redaktor
Redaktor 15. 06. 2018 12:19

Postava akademického malíře Junka (Ferdinand Havlík) je inspirována skutečným malířem Václavem Junkem (nar. 1913), který měl v Kersku chatu.

Dlouhovlasá tenistka jedoucí na kole vlevo ve 14. minutě filmu je Milada Štýbrová, známá jako Michaela Lamková se stříbrnými botami hromnicemi v Troškově filmu Bota jménem Melichar.

Automobil, ve kterém Liman (Bořík Procházka) vozí kozy na pastvu, je čtyřdveřová verze Pontiacu Ventura, model 1975.

Přibližně ve 38. minutě filmu je možné spatřit spisovatele a autora předlohy filmu Bohumila Hrabala, který si zde zahrál malou roli dělníka na pile, jenž vylévá vodu na keře z kyblíku na dlouhém bidle. Na hlavě měl železničářskou čepici.

Scéna, ve které se nahání divočák se točila tak, že před cvičeným kancem jelo auto. Na zadních sedadlech seděl kameraman, který běžícího kance točil a v předu seděl majitel kance, který před něj házel dobroty, aby jeho svěřenec měl motivaci utíkat.

Při natáčení scény, kdy policista upozorní opilé cyklisty, že nesmí na kole pít a zabaví jim ventilky od kol, byl Josef Somr opravdu pod vlivem. Dokonce tak moc, že nedokázal svou scénu natočit. Muselo se tedy počkat do druhého dne, až vystřízliví.

Na natáčení pozval Menzel dokonce sceru samotného Charlie Chaplina Anne. Spřátelila se se štábem a ráda chodila na oběd do Hájenky.

Jiří Krejčík často Hrabalovi do režie vstupoval a kecal. Díky tomu byly na place neustále hádky.

Film byl původně zakázán, protože se v jedné scéně objevila americká vlajka. Nakonec však prošel.

Natáčelo se skutečně v chatové oblasti východně od Prahy, v Kersku, kde se děj filmu odehrává. Interiéry už se však točily v pražských ateliérech. Nezapomenutelnou scénu s divočákem z lyrické komedie natočil režisér Jiří Menzel na návsi v obci Sluštice nedaleko Říčan. Od začátku osmdesátých let, kdy byl film natočen, zde však došlo k mnohým změnám. Od dob natáčení byla uzavřena místní škola na návsi. Odstraněna už je také autobusová zastávka před školou.

Zdroj: ČSFD

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články