Reklamní akce, která pobouřila svět. Číňané shodili prasátko na gumě ze 70 metrů

Reklamní akce, která pobouřila svět. Číňané shodili prasátko na gumě ze 70 metrů
Zdroj: Unsplash.com

I zábava má své hranice, ty však nyní překročili v jednom zábavním parku v Číně, kde lidem chtěli předvést něco, co tady ještě nebylo - zvířecí bungee jumping. Na elastické lano přivázali živé prase a shodili ho z téměř 70 metrů vysoké věže. Vlna kritiky na sebe ale pochopitelně nenechala dlouho čekat - tohle byl absolutně špatný tah a zábavní park čelí mezinárodnímu protestu. Marketingová senzace Číňanům těžce nevyšla.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 22. 01. 2020 11:25

K dispozici je sice jen rušivý videozáznam, i na něm je ale vidět, jak zaměstnanci zábavního parku Meixin Red Wine Town nesou svázaného a přes sedmdesát kilo vážícího pašíka nahoru po kovovém schodišti. Když s prasetem došli až na vrchol, navlékli ho do pro ně „veselého" fialového pláště (nejspíš aby připomínal létajícího superhrdinu) a připevnili ho k bungee jumpingovým lanům.

Skončil na jatkách?

Věž, na kterou prase donesli, byla vysoká 68 metrů. Z této výšky má strach většina lidí, natož pak nebohé zvíře, které se nemůže nijak bránit a je nedobrovolně shozeno dolů. Po „jeho" skoku bylo slyšet hlasité pískání prasete, které se neustále propadalo a trhalo sebou. Zato publikum reagovalo smíchem a potleskem.

Prase po své nedobrovolné show leželo vyděšeně na plošině a částečně bylo při vědomí. Potom je personál přemístil jinam, ovšem co se s ním stalo dále, není zcela jasné. Nicméně podle několika zpráv z Číny bylo zvíře, které si zažilo takové utrpení, odvezeno na jatka.

Celá show rozpoutala obrovskou bouři na sociálních sítích, na kterých lidé zábavní park okamžitě nařkli z týrání zvířat. „Je to nechutný marketingový tah přilákat pozornost zneužíváním prasete," uvedl jeden z uživatelů čínské sociální sítě Weibo. „Tohle není vůbec vtipné. Jen to ukazuje na to, co mohou lidské bytosti dělat, když se nudí," reagoval další.

Chtěli upozornit na drahé maso

Zábavní park Meixin Red Wine Town se nachází v jihozápadní Číně v oblasti Chongqing. „Byla to špatně koncipovaná akce, jejímž smyslem bylo upozornit na ceny vepřového masa, které byly letos velmi vysoké a teprve nedávno klesly," komentoval počin parku jeho majitel, jenž se musel za celý incident omluvit.

Nedávné vypuknutí afrického moru prasat totiž zapříčinilo, že v zemi zemřelo přes 200 miliónů zvířat a došlo tak k radikálnímu zdražení masa. Vepřové se dokonce dostalo na dvojnásobek své ceny.

Majitel parku pro časopis South China Morning Post také uvedl, že celá akce byla spojena s příležitostí konce roku Prasete. To však nic nezměnilo na tom, že tento nechutný akt odsoudila mimo jiné i skupina, která bojuje za práva zvířat. „Je to krutost vůči zvířatům v její nejhorší formě," stojí v prohlášení Jasona Bakera, víceprezidenta PETA (největší nezisková organizace bojující za práva zvířat na světě) pro mezinárodní kampaně.

Odporný PR kousek

Baker zároveň bojuje za to, aby čínská vláda provedla legislativní změny týkající se zacházení se zvířaty - doteď totiž nejsou žádné federální zákony, které by jejich týrání zakazovaly. „Bungee jumping je děsivým zážitkem i pro většinu lidí: když si představí, že je někdo násilně vezme za nohy a vyhodí je z vysoké věže," uvedl Baker. „Prasata zažívají bolest a strach stejně jako lidé a tento odporný PR kousek by měl být nezákonný," dodal viceprezident PETA.

Rozzlobené reakce lidí by měly být impulsem pro čínské zákonodárce, kteří by se konečně měli zamyslet nad tím, že toto je potřeba změnit. Zvířata se totiž musí chránit a ne je týrat. Takové zacházení už je za hranicí všeho.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články