V Austrálii zastřelí okolo deseti tisíc velbloudů, kteří jsou zoufale žízniví a ohrožují lidi

V Austrálii zastřelí okolo deseti tisíc velbloudů, kteří jsou zoufale žízniví a ohrožují lidi
Zdroj: Pixabay.com

Devastující požáry v Austrálii jsou každodenním tématem. Ztráty jsou už obrovské a děsivá čísla ještě porostou. Požáry ale bohužel nejsou jediným trápením Australanů, kterým způsobují potíže i volně žijící velbloudi. Ti totiž zoufale hledají vodu a během toho ničí vše, na co přijdou. I proto australské úřady začaly s jejich odstřely, během kterých bude usmrceno asi deset tisíc velbloudů.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 09. 01. 2020 10:57

Volně žijící velbloudi jsou zmateni šíleným vedrem i extrémním suchem a při hledání zdroje vody ohrožují místní obyvatele území Aṉangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), na kterém žije zhruba 2,3 tisíce obyvatel. Velbloudi zároveň ničí všechno, co se dá, včetně soukromého majetku.

Sráželi ploty a dostali se ke klimatizaci

„Extrémně velké skupiny velbloudů a jiných divokých zvířat, které se pohybují ve skupinách, během toho, co hledají vodu, ohrožují domorodce,“ uvedla na sociálních sítích místní samospráva.

S nepříjemným zážitkem se podělila i členka správní rady APY Marita Baker. Ta australským novinářům sdělila, že její komunita byla zaplavena zvířaty, která zuřivě hledala vodu. „Zůstali jsme v páchnoucím horku a nepříjemných podmínkách. Necítili jsme se vůbec dobře, protože k nám vběhli velbloudi. Ti sráželi ploty, obíhali kolem našich domů a snažili se dostat ke klimatizaci, protože cítili vodu,“ řekla.

Čeká je krutý konec

Domorodí úředníci proto v této odlehlé části na severozápadě Jižní Austrálie schválili odstřel velbloudů, který má trvat pět dní, během nichž přijde o život asi deset tisíc velbloudů. Důvody tohoto kroku jsou i preventivní. Velbloudi jsou totiž velmi žízniví a bez přístupu k vodě by pravděpodobně uhynuli i tak. Jejich ostatky by navíc mohly kontaminovat i zbytky pitné vody. Usmrcení velbloudi proto budou zahrabáni nebo spáleni, ti v odlehlých částech pouště budou ponechání svému osudu.

Uvádí se, že počet velbloudů v Austrálii velmi rychle roste. V současné době je jich více než milion a toto číslo se co devět let zdvojnásobí. Kontrolování jejich populace už proto dlouhodobě řeší i australská vláda.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články