Australská zvířata během ničivých požárů hladoví. Z nebe proto „padají" mrkve a brambory

Australská zvířata během ničivých požárů hladoví. Z nebe proto „padají" mrkve a brambory
Zdroj: Pixabay.com
Požáry v jihovýchodní Austrálii, které do ledna 2020 zasáhly plochu 63 000 km², a to především ve státech Victoria a Nový Jižní Wales, už zahubily téměř půl miliardy zvířat. Mimo jiné až třicet procent koalí populace.Do boje o jejich záchranu se zapojila i rodina legendárního lovce krokodýlů Steva Irwina.Stephen "Steve" Irwin (22. února 1962 – 4. září 2006) byl australský autor dokumentárních filmů. Stal se známým zejména televizním seriálem Lovec krokodýlů Irwinovi rodiče před lety založili v Queenslandu Australia Zoo, kterou Steve poté svými dokumenty proslavil a jeho rodina včetně dětí tu pracuje dodnes. Součástí zahrady je i nemocnice Wildlife Hospital. Teď je v ní rušněji než kdykoliv předtím, oficiálně ošetřila už více než 90 tisíc zvířat.+ 3 fotky+ 4 fotky

Ničivé požáry v Austrálii pustoší celou zemi a zároveň způsobují obrovské ztráty v říši zvířat, kterým berou to nejdůležitější pro jejich přežití – stravu. Vláda v Novém Jižním Walesu však vymyslela inovativní způsob, jak hladovějící zvířata zachránit. Z letadel do postižených míst shodila obrovské zásoby mrkve a sladkých brambor.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 14. 01. 2020 09:25

Australané za svou zemi bojují jako lvi. A nebojí se použít ani kreativní nápady, aby zachránili vše, co se ještě dá. Hladovějícím zvířatům pomáhá mise s názvem Operation Rock Wallayby, která probíhá pod záštitou Národních parků New South Wales a Wildlife Service. Jejím hlavním cílem je nakrmit vačnatce, které silně zasáhly nekončící požáry.

Pomáhá každý, kdo může

Z letadla se už povedlo shodit více než dva tisíce kilogramů čerstvé zeleniny. Podle ministra životního prostředí Nového Jižního Walesu Matta Keana totiž zvířata, která utekla před požáry, už nemají co k jídlu. Proto to nyní občas vypadá, že z nebe padají mrkve.

Pomocnou ruku nabízí většina Australanů. Důkazem je i nedávný příběh dvou bratranců, kteří do svého automobilu naložili několik koalů, kterým dali novou naději. Jejich video mělo spoustu shlédnutí a z chlapců se rychle stali hrdinové.

„Vyrostl jsem na ostrově Kangaroo a jeho velká část je nyní v popelu. Je skličující vidět úroveň destrukce a cítit bezmocnost v tom, že to nemůžete zastavit,“ svěřil se jeden ze zachránců koalů Steve.

Obavy z budoucnosti

Požáry v Austrálii už napáchaly škody nevyčíslitelných rozměrů. Spousta lidí si však myslí, že se celé situaci dalo do značné míry předejít. „Mnozí za viníka označují vládu, která nedávno provedla určité změny. Pokud se předpisy nevrátí zpátky, mohou se tyto ohně stát opakujícím rysem australského života,“ dodal Steve.

V Austrálii už shořela plocha velká jako dvě třetiny České republiky. A nikdo neví, co bude dál.

Jak se do pomoci zvířatům zapojila rodina legendárního lovce krokodýlů Stevena Irwina, uvidíte v galerii:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články