Smutná předpověď: Koaly čeká funkční vyhynutí

Smutná předpověď: Koaly čeká funkční vyhynutí
Zdroj: Profimedia.cz

Jaká je budoucnost rozkošných medvídků koalů? Odpověď na tuto otázku začíná být naneštěstí velmi jasná – funkční vyhynutí. Tato roztomilá zvířátka jsou po velkých požárech a ohromném suchu v jejich domovské Austrálii na pokraji existence svého druhu. Jejich dlouhodobá životaschopnost je bohužel velmi nepravděpodobná.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 25. 11. 2019 10:58

Koala medvídkovitý je, stejně jako třeba klokan, vačnatcem a jediným žijícím zástupem čeledi koalovitých. Nejčastěji se vyskytuje na pobřeží východní a jižní Austrálie, tedy od Adelaide až k poloostrovu Cape York. Koaly vyhledávají oblasti s dostatečnou vlhkostí, a proto se výrazně rozšířily ve vnitrozemí. Nenašli byste je ale v Tasmánii ani Západní Austrálii, protože tam pro ně nejsou vhodné podmínky.

Milovaný eukalyptus

Koaly se živí pouze listy blahovičníku (eukalyptu), kterých je na světě asi 680 druhů. Ovšem australští vačnatci si pochutnávají asi jen na 22 z nich. Zároveň mají hodně pomalý metabolismus a potravu tráví 16 až 18 hodin. Koaly většinu času prospí a aktivní jsou pouze asi pět hodin denně. Tři z nich navíc stráví krmením.

Zdravá koalí samice může mít jedno mládě ročně. Její březost trvá 35 dní a poté, co se koalí mládě narodí, je slepé, bez uší, holé a měří pouhé dva centimetry. Po porodu ho jeho máma nosí ve vaku, kde se mládě přisaje k jedné ze dvou bradavek.

Ničí je požáry a sucha

Na začátku 20. století byli koalové téměř vyhubeni lidmi, kteří je lovili kvůli kožešinám. Podle BBC bylo v této době uloveno zhruba osm milionu koal. Toto období sice koaly ještě zvládly, tentokrát je ale jejich situace ještě kritičtější. Podle zpráv australských ochránců přírody jsou totiž koaly na pokraji vyhynutí a jejich příští generace už nemusí být životaschopná. A aby toho nebylo málo, tak je jejich území ještě zdevastováno požáry a extrémními suchy. Podle Deborah Tabart, která je ředitelkou nadace Australian Koala Foundation, bylo požáry zabito přes tisíc koal a 80 procent jejich stanovišť bylo zničeno. Právě proto jim hrozí funkční vyhynutí.

To podle Forbesu znamená, že se tento druh stává natolik omezeným, že nehraje významnou roli ve svém ekosystému a z dlouhodobého hlediska proto není považován za životaschopný. Zároveň ztrácí své přirozené prostředí a koaly se častěji začínají pářit mezi blízkými příbuznými. Podle odhadů Australila ZOO v současné době žije už jen zhruba 40 až 100 tisíc koal, přitom před třemi lety jich bylo asi 320 tisíc. „Věříme, že jejich populace je kriticky ohrožená a koaly potřebují naši ochranu,“ stojí v prohlášení zoologické zahrady.

Vymizí z přírody?

K funkčnímu vyhynutí koalů dochází také vinou obrovského odlesňování, které má za následek úbytek míst s dostatečnou vlhkostí. A to je pro koaly velká rána. Kvůli odlesňování zbylo v Austrálii z původních 128 biotopů s blahovičníky koalům pouze 41, které se nachází v Queenslandu, Novém Jižním Walesu, Jižní Austrálii a Victorii. Bez eukalyptu však u koalů dochází k dehydrataci a jejich následnému uhynutí. Neprospívají jim ani klimatické změny, které naši planetu trápí už několik let. Pokud to tak půjde dál, koaly už v budoucnu nebude možné spatřit v australské přírodě, ale pouze v zoologických zahradách.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články