Baba Vanga o roce 2021: Bude prý plný hrůzy, nepokojů a kruté nemoci

Baba Vanga o roce 2021: Bude prý plný hrůzy, nepokojů a kruté nemoci
Zdroj: Pixabay.com/Wikimedia Commons/Пакко, CC BY-SA

Baba Vanga, jedna z nejznámějších věštkyň, se narodila 31. ledna 1911. Její jméno se zapsalo do kroniky osobností, které byly schopny vidět budoucnost opravdu silně. Co všechno předpověděla a jaký bude rok 2021?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 31. 01. 2021 08:00

Kdo byla Baba Vanga? Kdybychom nechtěli připustit nic jiného, rozhodně šlo o neobyčejně zajímavou osobnost. Vangelija Pandeva Dimitrova-Gušterova, jak se skutečně jmenovala, se narodila 31. ledna 1911 v bulharské obci Strumica, která dnes patří do Severní Makedonie. Narodila se předčasně, a tak od dětství trpěla velkými zdravotními problémy. Ty se jí ale podařilo překonat.

Dobří sousedé

Dětství malého děvčátka nebylo vůbec radostné. Otec musel odejít do první světové války a matka velmi brzy poté zemřela. Jediné, co budoucí věštkyni zachraňovalo den ze dne život, byla péče a dobrodiní sousedů a široké rodiny. Přečkala válku a najednou se ocitla znovu v jiném státě, ačkoliv neopustila rodnou vesnici. Tentokrát Strumica patřila k takzvanému Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, pozdější Jugoslávii. I když otec válku také přežil domů se nevrátil, nebo alespoň ne na dlouho. Byl zatčen a majetek mu zabavili kvůli jeho práci pro Bulhary.

Osudové neštěstí

Kdy Vanga objevila svoje podivné schopnosti? Podle pověsti, která se k tomuto životnímu zlomu váže, šlo o událost, při níž byla dívka vynesena tornádem do výše a odhozena na nedalekém poli. Utrpěla při tom vážná zranění, oči měla docela pokryté pískem a natolik poničené, že už se lékařům nepodařilo její zrak zachránit. Na složité a nákladné operace rodina neměla peníze. Vanga se tedy naučila alespoň číst Braillovo písmo, ale zvládala i běžné práce jako třeba vaření nebo péči o domácnost, uměla plést a hrála na klavír. Se svým postižením se zkrátka naučila žít, i když to nemohlo být nic jednoduchého.

Kouzelná Vanga

Přišla druhá světová válka a s ní další „stěhování” Strumice – tentokrát do Bulharska. Život v ní ale zůstával téměř stejný. Jen jedno se měnilo, po širokém okolí se rozšířily zvěsti o léčitelských schopnostech Baby Vangy a do vesnice proudily davy těch, kteří doufali v zázrak uzdravení. Pověst vědmy, věštkyně a léčitelky Vangy dosáhla takových rozměrů, že k ní vážil cestu sám tehdejší bulharský car Boris III.

Krátké manželství a sláva

V roce 1942 se Vanga provdala za bulharského vojáka Dimitra Gushterova, který původně přišel jen požádat o její služby při hledání vrahů vlastního bratra. S manželem se poté přestěhovali do Petricha a i tady se její sláva šířila velmi rychle. Dimitar zemřel v roce 1962, ale Baba Vanga se lidem snažila pomáhat i přes tuto tragickou událost. A její služby využívaly opravdu zajímavé osobnosti. Koho by třeba napadlo, že ji o předpověď požádal například sám Leonid Iljič Brežněv, navštívil ji i Sergej Medveděv a další. Její popularita byla tak veliká, že jí svého času byly dokonce přiděleny dvě sekretářky a ona sama pobírala státní plat.

Dostala ji rakovina

Baba Vanga prý oplývala nejen věšteckými, ale i léčitelskými schopnostmi. Sama sobě ale od rakoviny prsu pomoci nemohla, této nemoci podlehla v roce 1996. Co nám zanechala, co skutečně předpověděla a které odhady se nakonec nevyplnily?

Skutečné předpovědi, nebo jen náhody?

Jsou lidé, kteří tvrdí, že předpověděla například rozpad Sovětského svazu, katastrofu v Černobylu, potopení ponorky Kursk nebo třeba i datum Stalinovy smrti. Z méně hluboké historie jsou pak její údajné předpovědi, že se 44. prezidentem USA stane Afroameričan. Na druhou stranu tady máme ale mnohá nevyplněná proroctví, a to jak závažná, třeba to o třetí světové válce od roku 2010 do 2014, tak i úsměvná. Do té druhé kategorie patří i chybná předpověď, která mohla mrzet sázkaře, pokud dali na její odhad ohledně finále mistrovství světa ve fotbale v roce 1994. I když se téměř do konce zdálo, že se její věštba o zápase dvou zemí, začínajících na B, vyplní. Postoupila Brazílie, ale Bulharsko podlehlo v semifinále Itálii. Dalo by se říct – těsně vedle…

Temný rok 2021

Co nám podle Baby Vangy připravil osud na letošní rok? Můžeme jen doufat, že stejně jako při věštění fotbalových výsledků i tady se záhadná žena mýlila. Podle jejích předpovědí nás totiž čeká rok, kdy silný drak (Čína?) pozře svět, mezi národy se rozpoutají velké nepokoje, zaoceánský národ (USA?) čeká zničení, přímořské oblasti budou zaplaveny, mnoho lidí zemře na kruté nemoci (covid?) a ti ostatní se mohou jen modlit, aby dopadli o něco lépe. Takže věřme, že si budeme moct těsně před silvestrovskou půlnocí říct – zase vedle...

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články