Koncentrační tábor a strach z fanoušků: Filmový idol Oldřich Nový zažil slávu i utrpení

Koncentrační tábor a strach z fanoušků: Filmový idol Oldřich Nový zažil slávu i utrpení
Zdroj: Wikimedia Commons/Lucerna film (not existing company since 1945), author anonymous, Public domain

Legenda, osobnost a obrovský talent. Těmito slovy by se dal zcela jistě definovat herec Oldřich Nový. Zahrál si v desítkách filmů a diváci ho milují dodnes. Jaký byl život nadaného umělce, od jehož narození dnes, 7. srpna, uběhlo 121 let?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 07. 08. 2020 07:00

Oldřich Albín Nový, jak se známý herec celým jménem jmenoval, se narodil 7. srpna 1899 v pražském Žižkově. K herectví ho přivedl jeho tatínek, který se živil jako vrchní hasič a zajišťoval požární hlídku ve všech pražských kinech. Stejně tak se na Oldřichově budování zájmu k herectví podílel jeho strýc Miloš Nový. Ten ho s sebou brával do Národního divadla, kde hrál.

Začátek kariéry

Na přání otce se však vyučil sazečem, aby měl jisté živobytí. V roce 1918 se mu splnil sen, když dostal angažmá v divadle v Ostravě. O rok později odešel do Brna do tamního Národního (Zemského divadla). Zde působil nejen jako herec, ale také jako režisér. Po patnácti letech se však kvůli různým neshodám s vedením divadla vrátil do rodné Prahy.

Koncentrační tábor

V roce 1936 se oženil s fotografkou Alicí Wienerovou, dcerou zámožného ředitele pražské banky. Během nacismu hrozilo Alici uvěznění v koncentračním táboře kvůli jejímu židovskému původu. Oldřich svou manželku miloval a snažil se ji bránit tím, že se s ní odmítl rozvést. Bohužel se tak dostali do koncentračního tábora oba. Oldřich Nový byl převezen do Osterode a jeho manželka do Terezína. Vězení přežili, avšak rodina Alice takové štěstí neměla. Spousta jejích příbuzných našla v koncentračním táboře smrt. Alice se s neštěstím nikdy nevyrovnala a vypukla u ní schizofrenie.

Nejznámější role

Filmová kariéra Oldřicha Nového začala nabírat na obrátkách v meziválečném období a pokračovala krátce po druhé světové válce. Úspěšná byla role Reného Skalského v parodii na romantický žánr s názvem Pytlákova schovanka. Za zmínku stojí také filmy jako Hotel Modrá hvězda, Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém či Světáci.

Posledních deset let svého života prý prakticky nevycházel ze svého bytu, protože nechtěl být poznáván fanoušky. Zemřel 15. března 1983. Dožil se úctyhodných osmdesáti tří let.

Připomeňte si Oldřicha Nového ve filmu Dívka v modrém v pátek 7. srpna 2020 ve 20:00 na kanále CS Film.

zdroj: wikipedia.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články