Trpký život Vlasty Buriana: Po válce putoval do dolů, o jeho dalším osudu rozhodovali horníci

Trpký život Vlasty Buriana: Po válce putoval do dolů, o jeho dalším osudu rozhodovali horníci
Zdroj: Wikimedia Commons/autor neznámý, CC BY-SA 3.0

Legendární komik Vlasta Burian, kterého si dnes můžeme připomenout ve filmu Zaostřit, prosím, zažil po druhé světové válce strmý pád. Kvůli obvinění z kolaborace s nacisty nemohl nějakou dobu hrát. Aby se uživil, musel pracovat v dolech, což se podepsalo na jeho zdraví.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 08. 2021 11:00

Děj komedie Zaostřit, prosím: Co dělat, když dojde v zaplněném kině k přetrhnutí filmu? Nastane čas na tři satirické povídky zabývající se aktuálními tématy. První příběh sleduje skromného a pracovitého úředníka Přehršleho. Poté přichází na řadu kritik Pošahal, který si neví rady se sbírkou mladého básníka. A nakonec se dostane na paškál vedoucí stavby, který si chce prohlédnout nové staveniště ještě předtím, než budou zamaskovány všechny jeho nedostatky. Na film se můžete podívat dnes ve 22:00 na CSFilmu.

Vlasta Burian netušil, že bude označen za kolaboranta

"Před válkou patřil Burian mezi naše nejlépe placené herce,” řekl pro deník Aha filmový historik Pavel Taussig. "Jeho honoráře se pohybovaly v šesticiferných číslech, což bylo na tu dobu opravdu hodně. Tomu odpovídalo i vstupné v jeho divadle. Bylo poměrně vysoké, ale lidé si za něj rádi připlatili. Vydal ze sebe totiž úplně vše."

"Když se blížil konec druhé světové války, vůbec netušil, že bude označený za kolaboranta. Ba naopak. Myslel si, že si pak bude dělat srandu z nacistů a českých posluhovačů. Bohužel se však dostal do pěkné šlamastyky. Byla to pro něj velká rána. Skončil ve vazbě se skutečnými zločinci. Navíc se otálelo se soudem. Mám dojem, jako by tehdejší vláda sázela na to, že za mřížemi spáchá sebevraždu,” dodal Taussig.

O jeho osudu měli rozhodnout horníci

Od osvobození do roku 1950 vystřídal Vlasta Burian hned několik zaměstnání. Začal v uhelných dolech v severních Čechách, pak pracoval v Krkonoších na Hříběcí boudě. Tam dělal řidiče, zásobovače i barmana. “Lidé ho samozřejmě poznávali a přesvědčovali ho, aby pro ně vystoupil,” pokračoval filmový historik.

V roce 1950 došlo na Burianovu veřejnou omluvu a pokání. V Lidových novinách vyšlo komikovo vyjádření, v němž svých činů za války litoval a zároveň prosil o zrušení herecké stopky. Antonín Zápotocký na to zareagoval tak, že nechal o hercově osudu rozhodnout dělnický lid. Měl vystoupit před horníky v kladenském divadle. Burian byl velmi nervózní, pak ale nadhodil pár osvědčených vtípků a slavil úspěch. Král komiků se tak mohl oficiálně vrátit.

Po roce 1950 to šlo s Vlastou Burianem z kopce

Po roce 1950 se Burian objevil již jen v pěti filmech, přičemž Zaostřit, prosím byla jeho poslední komedie. Dostavily se problémy se zrakem a chůzí. Ačkoli byl rehabilitován, majetek mu nevrátili. Musel tak žít v chudobě.

To se odráželo i na jeho vystoupeních, byla spíše podřadná a probíhala v nevytopených sálech. Své poslední představení navíc odehrál s těžkým zápalem plic. Zemřel v roce 1962 na plicní embolii. Dožil se sedmdesáti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vlasta Burian

CSFilm: Zaostřit, prosím

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články