Historie běžeckých pásů: Původně sloužily k nápravě vězňů. Po šesti hodinách na nich často umírali na infarkt

Historie běžeckých pásů: Původně sloužily k nápravě vězňů. Po šesti hodinách na nich často umírali na infarkt
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Dnes se na nich lidé “mučí” dobrovolně. Do roku 1989 se však v Anglii používaly běžecké pásy ke zcela jiným účelům a nutno podotknout, že ne zrovna příjemným. Jaká temná historie se ukrývá za tímto cvičebním strojem, jenž se stal neodmyslitelnou součástí každé posilovny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 07. 2021 14:00

Běžecký pás byl v Anglii vynalezen před 200 lety a sloužil k nápravě vězňů. Té mělo být dosaženo prostřednictvím fyzického vyčerpání, neboť minimální doba, kterou musel odsouzenec strávit na předchůdci současného pásu, byla šest hodin. Fungovalo to?

Běžecké pásy jako prevence zločinu

Běžecké pásy měly sloužit především jako odstrašující příklad pro chudé lidi. Ti totiž často spáchali nějaký menší zločin, aby se dostali za mříže, kde mohli složit hlavu a získali nějaké jídlo.

V roce 1885 se v periodiku British Medical Journal objevil článek s názvem Smrt na běžeckém pásu, který poukazoval na to, že takový druh nápravy vězňům neprospívá. Minimálně jednou týdně došlo u někoho k zástavě srdce. Celý projekt tak odborníci označili za kontraproduktivní.

Amerika běžecké pásy brzy zakázala

V Americe zakázali běžecké pásy poměrně záhy, a to roku 1828. Odsouzení tak mohli zase klidně spát. V roce 1913 je však inženýr William Staub přetvořil v tréninkový stroj s názvem PaceMaster 600. Jeho přidanou hodnotou bylo, že se mohl používat i doma. Ostatně, Staub na něm osobně běhal, a to až do své smrti (dožil se 96 let).

A jak vypadal nový způsob rehabilitace trestanců? Byli zařazeni do výrobního procesu. Stali se z nich dělníci v továrnách. To bylo výhodné zejména během první a druhé světové války. Levná pracovní síla se tehdy vyvažovala zlatem. A to hlavně pro výrobu munice a náhradních dílů.

Anglie používala běžecké pásy do roku 1989

V Anglii na to měli poněkud jiný názor a ještě dlouho nutili vězně pomocí běžeckého pásu pumpovat vodu a pohánět mlýny na kukuřici. Kvůli tomu se pásům začalo říkat “treadmill”. K oficiálnímu zákazu došlo teprve v roce 1989. Tato zařízení totiž byla zákonodárci shledána jako nadále neužitečná.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Treadmill

Discvr.blog: The treadmill was originally a torture device

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články