Spánková hygiena v těhotenství: Navoďte si příjemné sny a vyžeňte jejich narušitele

Spánková hygiena v těhotenství: Navoďte si příjemné sny a vyžeňte jejich narušitele
Zdroj: Pixabay.com
Mučenka pletní je skvělou bylinkou na usnutí, neboť navozuje příjemné usínání a podporuje kvalitní spánek. Mučenku pletní můžete vyzkoušet hned v několika podobách. Naprostou klasikou je čaj, který se doporučuje pít třikrát denně.Meduňka lékařská obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti. Rovněž nať mučenky vykazuje účinky zklidňující, navozující spánek. Třezalka tečkovaná zmírňuje mírné formy deprese, zlepšuje náladu, snižuje úzkost, apatii a nespavost. Působí proti sklíčenosti, nervové podrážděnosti, hysterickým záchvatům i melancholii. Je ale důležité vědět, že není vhodné užívat přípravky s třezalkou v době těhotenství a kojení, při poškození ledvin, jater a při užívání léků na srdce. Chmel se užívá již odpradávna, plnili se jím např. polštáře s cílem vyvolat spánek. Doporučoval se také jako mírné sedativum. Chmel obsahuje silice, vitaminy skupiny B a hlavně vysoké procento hořčin. Právě hořčiny a silice uklidňují stavy podráždění a nervozity a vyvolávají spánek. Chmel tak působí proti mírné nespavosti, uvolňuje napětí a zmírňuje nervovou podrážděnost.+ 1 fotka+ 2 fotky

Asi vám nemusíme říkat, jak je spánek důležitý, natož v těhotenství. Během spánku dochází k regeneraci orgánů, na které je v průběhu devíti měsíců gravidity kladen velký důraz. Jde především o pohybové ústrojí, játra a ledviny.

Petra Járková
Petra Járková 22. 02. 2020 10:00

V těhotenství je podle odborníků ideálních devět hodin spánku denně. Je jasné, že ne každý v těhotenství může spát tak dlouho. Nejen, že se i v tomto stavu musíte starat o rodinu, ale také třeba trpíte některými těhotenskými obtížemi, které vám spát nedovolí.

Co narušuje spánek

Dost často ženy v těhotenství nemohou spát kvůli obavám z porodu, budoucnosti s miminkem nebo také ze strachu, že nebudou správnou matkou. Také je trápí časté močení nebo jiné fyzické potíže. Mezi nejčastější patří nevolnost, pálení žáhy, křeče nebo bolest zad. Těhotné ženy také často trápí špatné sny a pohyby miminka, díky kterým nemohou najít správnou polohu ke spánku.

Spánková hygiena

Před spaním byste neměla jíst těžká a kořeněná jídla, abyste předešla pálení žáhy. To vzniká díky tlaku zvětšující se dělohy na žaludek. Pozadu nejsou ani hormony uvolňující svěrač jícnu, do kterého se pak snadno dostanou žaludeční šťávy. Před ulehnutím do postele nepijte moc vody, nebudete pak muset chodit tak často na toaletu. Na začátku těhotenství se objevuje pocit na močení především díky překrvení pánevní oblasti, v pokročilejším těhotenství zase utlačováním zvětšující se dělohy. Od 20. týdne byste také měla omezit své aktivity a především relaxovat. Nezapomeňte ani na důkladné větrání ložnice. Z ložnice odneste notebooky, mobily, vypněte Wi-Fi a ke čtení používejte lampičku s teplým světlem.

Jak na klidný spánek

Masáž přináší fyzické i psychické uspokojení, zklidňuje mysl, odvádí stres a upravuje spánkový rytmus. K tomu přidejte bylinkový čaj z meduňky, heřmánku nebo levandule. Všechny tyhle bylinky vám zklidní mysl a navodí příjemný spánek. Úspěch v boji s nespavostí slaví i aromaterapie. Ideální je levandulový esenciální olej, ten uvolňuje napětí, ale neměly by ho používat ženy s nízkým tlakem.

JAKÉ BYLINKY POMÁHAJÍ SE SPÁNKEM SE DOZVÍTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články