Nezdařené atentáty na Hitlera: Podepsal snad vůdce vlastní krví smlouvu s ďáblem?

Nezdařené atentáty na Hitlera: Podepsal snad vůdce vlastní krví smlouvu s ďáblem?
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 146-1970-097-76 / CC-BY-SA, CC BY-SA 3.0 DE
Adolf Hitler unikl v průběhu své kariéry 42 atentátům. Jeden pokus proběhl v roce 1939, kdy se ho pokusil zabít Georg Elser.
Mělo k tomu dojít během každoročního projevu v pivnici Bürgerbräukeller.
Hitler však svou řeč ukončil o 13 minut dříve, a to mu zachránilo život.Ke konci války, 20. července 1944, se pokusil Hitlera sprovodit ze světa Claus von Stauffenberg.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jak se to mohlo stát? Od roku 1933, kdy se Hitler chopil moci, se hrobníkově lopatě vyhnul celkem dvaačtyřicetkrát. Zemřel až vlastní rukou. Skutečně nad ním držela ochrannou ruku Prozřetelnost, nebo se upsal temnější síle? Pojďme si připomenout dva známé případy, kdy měla jeho život ukončit bomba.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2021 17:00

Adolf Hitler byl nacistický diktátor rakouského původu. Od roku 1933 stál v čele Německého státu, který později přejmenoval na Třetí říši. Je zodpovědný za rozpoutání druhé světové války a vyvraždění milionů lidí v koncentračních táborech.

Osudová třináctka

Hitler měl zemřít také 8. listopadu 1939, během vzpomínkového projevu na nevydařený puč, který se udál před šestnácti lety. Jako vždy mělo vše proběhnout v Mnichově, baště nacistické strany, konkrétně v pivnici Bürgerbräukeller. Jeho katem měl být tesař Georg Elser, který se bál, že pod Hitlerovým vedením se svět nevyhne další světové válce. A měl pravdu.

Aby nic neponechal náhodě, o rok dříve se zúčastnil Hitlerova projevu. Přitom si vyhlédl nosný sloup, jenž se nacházel přímo za řečnickým pultem. V roce 1939 se do Mnichova přestěhoval a snažil se získat práci ve zmiňované pivnici. Když neuspěl, nechal se každý den večer zavřít uvnitř. Jakmile odešel poslední člověk, vyšel ze svého úkrytu ve skladu a začal ve sloupu hloubit otvor na bombu. Hotov byl po dlouhých třiceti dnech.

Vůdce původně nechtěl proslov vůbec přednést. Začala zrovna válka a na nic nebyl čas. Uvědomil si však, že jeho absence na tak důležité stranické události by minimálně vyvolala zdvižené obočí a pár vypadnutých monoklů důstojníků z první světové války, kteří si ani po dvaceti jedna letech od podepsání kapitulace nesundali z hlav špičaté helmy. Hitler nakonec přišel, ale mluvil jen zhruba sedmdesát minut a ze sálu odešel ve 21:07. Rozbuška však byla nastavena na 21:20. Náhoda?

Operace Valkýra

Rok před koncem války se snažil Hitlera sprovodit ze světa podplukovník Claus Schenk von Stauffenberg. Nebyl na to sám, pomáhal mu generálplukovník Ludwig Beck a Friedrich Olbricht. Posledním členem skupiny byl generálmajor Henning von Tresckow. Jejich cíl byl jasný. Odstranit hlavu nacistické říše, a pokusit se tak odvrátit zničení Německa postupujícími Spojenci.

Dvacátý červenec 1944 patřil k ukázkově letním dnům, a Hitler se proto rozhodl přesunout válečnou poradu z betonového bunkru do letního domku. A to mu opět zachránilo život. Betonové stěny by totiž ničivý účinek výbuchu znásobily. Stauffenbergovu aktovku s bombou navíc jeden z členů štábu přesunul z volného prostranství pod těžký dubový stůl. Vůdce tak vyvázl pouze s potrhanou uniformou a lehkými zraněními. A ještě téhož dne se s tím chlubil Mussolinimu.

Smlouva s ďáblem?

Adolf Hitler vždy rád prohlašoval, že nezhyne cizí rukou. A to se nakonec vyplnilo. Historička Greta Leiber před pár lety zveřejnila teorii, že byl Hitler „neprůstřelný” díky svému paktu s ďáblem, který měl podepsat 30. dubna 1932. Dalších 13 let mu pak mělo přát štěstí. Je něco takového možné? Údajně ano. Sama Leiber prý našla v troskách Hitlerova bunkru zmíněný dokument, který vůdce podepsal vlastní krví a o jehož pravosti nepochybuje.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Georg Elser

Prima Zoom: 20. červenec 1944

Tldm.org: Hitler and Stalin were possessed by the Devil, says Vatican exorcist

Warriorstack.blogspot.com: Did You Know, Hitler agreement with the Devil

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články