Klara Hitlerová zemřela brzy a řádění svého syna se naštěstí nedočkala: Jaká byla maminka masového vraha?

Klara Hitlerová byla milá vlídná žena a svoje děti vedla k víře. Osud chtěl, aby neviděla, co se stalo z jejího syna
Zdroj: Commons.wikimedia, Public Domain

Každý máme (nebo jsme měli) rodiče, kteří si většinou z duše přejí, aby z jejich miminka vyrostl dobrý člověk. Měl je i nacistický diktátor a člověk, na jehož zrůdné jednání doplatily miliony lidí – Adolf Hitler. Jaká byla maminka největšího masového vraha?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 04. 01. 2021 11:00

Matkou Adolfa Hitlera, muže, který bez jakýchkoliv výčitek posílal na smrt muže, ženy i děti jen z důvodu jejich rasy, byla Klara Hitlerová, žena velmi zbožná, svědomitá a neuvěřitelně pracovitá. Podle svědectví rodinného lékaře Pölzlových, jak se za svobodna jmenovala, šlo o dívku neobyčejně milou a tichou se srdcem na dlani. Neměla žádné problémy, s lidmi vycházela velmi dobře a v rodné vesnici v Rakousku, kde přišla na svět v roce 1860, ji měli lidé rádi. Nic tedy nemohlo ani náznakem svědčit o tom, že by snad jednou její potomek mohl propadnout tak nehoráznému zlu.

Sňatek s bratrancem Hitlerem

V šestnácti letech šla Klara do služby k Aloisu Hitlerovi, v němž později našla svého manžela, ačkoliv se jednalo o jejího bratrance. Svatba nebyla nijak okázalá, pro Aloise se ostatně jednalo už o třetí sňatek a obřad bral opravdu jen jako poměrně běžnou součást života. Vždyť také hned poté, co řekl své další vyvolené ano, odešel jako každý jiný den do práce na celním úřadu. O takovém sňatku asi mnoho dívek nesní.

Nešťastná matka

Pravdou ale také je, že se první syn novomanželům Hitlerovým narodil pouhé čtyři měsíce po svatbě. To na předčasný porod dítěte vzešlého z manželského lože zkrátka svést nelze. Malý Gustav, který se narodil v roce 1886, stejně jako jeho sestřička, která spatřila svět jen o rok později, měl ale jen krátký život. Oběma jej v zimě 1886/7 ukončil záškrt. Ani Otto, třetí dítě, narozený v roce 1887 se nedožil prvních narozenin. Na jednu ženu a matku to musela být strašlivá tragédie.

Narodil se malý Adolf

Pak už ale přišlo další těhotenství a tentokrát se narodilo dítě životaschopné a prosperující. Bylo 20. dubna roku 1889 a na svět přišel maličký Adolf Hitler. V rodině jistě zavládla radost a všichni doufali, že právě toto dítě dostane naději na život. Později se narodil ještě další chlapec Edmund a dívka Paula. Dospělosti se ale dožili jen Adolf a Paula. Jak svým, tak i dětem, které přivedl do manželství její dvakrát ovdovělý manžel, se Klara věnovala, jak jen to šlo.

Špatné časy a krutá zpráva

Po manželově smrti v roce 1903 přišly horší časy, Klara s dětmi žila poměrně nuzně. Adolf přesto chtěl studovat umění a svoji matku velmi miloval. Pak ale přišla ještě horší zpráva. U Klary se projevila rakovina prsu, kterou patrně trpěla již delší dobu, ale příznaky přehlížela. Na naléhání jejího syna Adolfa se lékaři rozhodli k odstranění nemocné tkáně, ačkoliv její stav považovali za již beznadějný. Při operaci byly zjištěny metastázy a ženě nikdo nedávat prakticky žádnou šanci.

Adolf matce zařídil „chemoterapii“

Ani tehdy to Adolf nevzdal a vyprosil si pro matku tehdy velmi netradiční léčbu, jeden z prvních pokusů o jakousi chemoterapii. Jodoform, který snad měl pomoci zahubit rakovinné buňky, ale způsobil pravý opak a Klara před Vánoci v roce 1907 zemřela. Její syn Adolf jí byl oporou – svou matku miloval a její smrt ho zasáhla tak hluboce, že se z toho nevzpamatoval do konce svého života. Doktor Bloch, který se o Klaru v závěru jejího života oddaně staral, dostal na začátku války od samotného Hitlera jako jeden z mála Židů výhodu možnosti odcestovat do Ameriky.

Matka Adolfa Hitlera, milujícího a starostlivého syna, zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech, ale s nadějí, že vychovala dobrého člověka. Nemohla tušit, jak se události o několik desítek let později zvrtnou. Pro matku to snad byl od osudu ohleduplný zásah.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články