Hitlerova švagrová Gretl: Vůdce jí nechal popravit manžela, když byla těhotná

Hitlerova švagrová Gretl: Vůdce jí nechal popravit manžela, když byla těhotná
Zdroj: Profimedia

Mělo to být další „dokonalé“ manželství. Tak moc árijské, že už víc ani nemohlo být. Vždyť její sestra byla samotná Eva Braunová. Jejím vyvoleným byl Hermann Fegelein. Zloděj, vrah a Himmlerův oblíbenec, který však v posledních chvílích nedokázal Hitlerovi projevit dostatečnou loajalitu. A za to skončil před popravčí četou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 11. 2020 13:00

Margarete Berta „Gretl“ Braunová se narodila 31. srpna 1915. Byla jednou ze dvou sester Evy, milenky německého diktátora Adolfa Hitlera. Tímto příbuzenským vztahem si vysloužila místo ve vnitřním kruhu nejvýše postavených nacistů. Avšak ani její rodina se nevyhnula Hitlerovu běsnění před koncem války.

Sestry Braunovy

Gretl pojil s Evou jak příbuzenský vztah, tak i společné zaměstnání. Obě pracovaly ve firmě oficiálního fotografa NSDAP Heinricha Hoffmanna. Po seznámení s Hitlerem dostala Eva třípokojový byt v Mnichově, kam se nastěhovala se svou sestrou. O rok později to již byla vila v Bogenhausenu. Takové pořádky se nelíbily jejich otci, který kvůli tomu napsal protestní dopis. Nikdo se však jeho nesouhlasem nezaobíral.

Po Hitlerově nástupu k moci se obě přesunuly na Berghof. Tam se oběma žilo nejlépe. Na rozdíl od Berlína tam vládla uvolněná atmosféra. I když se tam hodně debatovalo, každý se tam spíše chodil odreagovat. Gretl a Eva trávily celé dny zábavou, pokuřováním a flirtováním se staršími muži. To se říšskému kancléři moc nelíbilo. Hlavně nedokázal překousnout kouření. Přestože se je obě snažil poučit o tom, proč sám nekouří, svého zlozvyku se nevzdaly. A tak alespoň poslal na východní frontu svého adjutanta, po kterém začala Gretl pokukovat.

Zloděj a playboy

Jejím manželem se měl stát důstojník SS pochybné pověsti Hermann Fegelein. Začínal u policie, kterou však musel záhy opustit, protože ukradl výsledky testů ke zkouškám. Samozřejmě, že se snažil celou situaci ututlat tím, že raději zvolil život ve straně a SS. A tam se mu začalo dařit vskutku dobře. Díky rychlému šplhání po kariérním žebříčku si ho oblíbil i Himmler, který ho pak tahal z mnoha průšvihů.

Mezi jeho škraloupy patřilo zcizení luxusního zboží z Polska, sexuální vztah s ženou, kterou přinutil k potratu, či zabíjení civilistů. Když byl v roce 1943 těžce raněn na ruské frontě, stáhl ho Himmler zpět do bezpečí a udělal z něj styčného důstojníka a svého zástupce s přímým přístupem do Hitlerova štábu. 3. června 1944 se oženil s Gretl Braunovou. Celá sláva se konala za přítomnosti těch nejvyšších pohlavárů. Avšak ani svatba jej neodradila od dalších milostných aférek. Nikomu to však zřejmě nevadilo. Byl zábavný, společenský a rád popíjel s Bormannem.

Zrádce

O necelý rok později se z něj stal v očích Hitlera zrádce. Když začali Sověti ostřelovat Berlín, raději utekl. Našli ho v jeho bytě opilého a v civilním oblečení. Chystal se odcestovat do Švýcarska. Navíc se u něj našly dokumenty týkající se Himmlerových mírových jednání. Byl okamžitě zatčen a umístěn do cely v bunkru. Své tvrzení o oddanosti třetí říši měl dokázat při obraně posledního vůdcova útočiště.

Hitler mu však nevěřil a raději ho nechal postavit před vojenský soud. Co se dělo pak, není zcela jisté. Ví se jen to, že Fegelein během stání nebyl schopen kvůli opilosti řádně artikulovat, opakovaně zvracel, a dokonce se měl i pomočit. Předseda tribunálu generálmajor Mohnke soud ukončil a předal jej komandu. Právo hovořilo jasně, když není při smyslech, nemůže být souzen. Každopádně měl být za dezerci zastřelen na zahradě kancléřství. Možné ale je, že ho ze světa sprovodil i jeden z jeho četných nepřátel, které si během svého života nadělal. Gretl tak přišla ve vysokém stupni těhotenství o otce svého dítěte.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gretl Braun, Eva Braun, Adolf Hitler, Hermann Fegelein

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články