Co škodí vaší pleti? Zapomeňte na rychlé hubnutí, dbejte na stravu i kvalitu spánku

Starejte se o svou pleť a nedejte vráskách šanci!
Zdroj: Klinika GHC Praha
Špenátové palačinky.Ředkvičková polévka.Salát s celerem a mrkví.Ředkvičková polévka. + 6 fotek+ 7 fotek

Věnujete péči o vzhled mnoho času, používáte drahou kosmetiku, nebráníte se kosmetickým procedurám, a přesto pořád není výsledek podle vašich představ? Možná si škodíte běžnými návyky, které by vás ani nenapadly. Jaké jsou nejčastější příčiny předčasného stárnutí a povadající pleti?

Petra Járková
Petra Járková 26. 11. 2019 10:00

Příliš rychlé hubnutí

Trápí vás nadbytečná kila, kterých se pracně zbavujete dietou? Tak pozor na příliš přísný režim, který se může snadno odrazit na tváři. Lehká strava organismu i pleti prospěje, protože je většinou plná vitamínů, pokud ale shodíte 5 kilo za měsíc, měly byste požádat o konzultaci dermatologa, aby vám pomohl včas odstranit škody způsobené rychlým úbytkem tuků.

Modré světlo

Trávíte pracovní dobu u počítače a volný čas se smartphonem v ruce? Potom ohrožujete nejenom svůj klidný spánek, ale modré světlo proniká také do hlubších vrstev pokožky, kde je uložen kolagen a elastin, což je hlouběji, než kam dosahuje nebezpečné UVA a UVB záření. Poškození kožních buněk z pohledu stárnutí tak může být daleko rozsáhlejší.

Kvalita spaní

Kolik hodin strávíte v posteli spánkem nemusí nutně vypovídat o tom, zda se vaše tělo správným způsobem regeneruje. Sledování televize a mobilní telefon totiž modrým světlem působí na organismus podobně jako denní světlo, a tím pádem nejsme nastaveni na odpočinek. Problémem může být také spánková apnea, která vypadá jako běžné chrápání, nicméně se jedná o poruchu dýchání, kdy vás po probuzení trápí únava, bolesti hlavy a zadýchanost. V těchto případech je ideální podstoupit monitoring spánku, který je součástí Spánkové laboratoře na Klinice GHC Praha, a dokáže přesně analyzovat vaše problémy.

Správná poloha při spánku

Dostatek spánku je základem, nicméně váš obličej může být v ohrožení i vnějším způsobem, důležitá je totiž také poloha hlavy při spánku. Pokud spíme na boku či na břiše, pleť se mačká a postupně se začnou rýsovat vrásky, viditelné nejprve jen ráno, později již trvale (typicky vertikální linie ze strany na čele či na tváři). Naučte se spát správně, dokud je čas.

Nedostatek pohybu

V životním stylu je asi nejdůležitější udržovat rozumný pohyb, který má obrovský vliv nejenom na naše tělo, ale také na pleť a celkový vzhled. Bohužel řada lidí fyzickou aktivitu odkládá z časových důvodů anebo po příchodu z práce už nemá na sport nebo procházku energii. Nárazová aktivita o víkendu ovšem nestačí a pravidelný pohyb nenahradí.

Nejenom kouření škodí pleti

Jeden z nejvýraznějších faktorů ovlivňujících kvalitu pleti je kouření. Málo zmiňovaným faktem ovšem bývá informace, že se nejedná jenom o klasické cigarety, ale problém je také v elektronických cigaretách a dalších „vaping“ produktech, které rovněž obsahují nikotin. Vdechování nikotinu omezuje průtok krve, a proto dochází k nedostatečnému prokrvení a okysličení pleti. Tento jev má za následek předčasné stárnutí kůže a její pobledlost. Kuřačky zkrátka musí počítat s nějakou tou vráskou navíc.

Nepoužívání kosmetiky

Využíváte jenom minimum kosmetických produktů a make-upu? Vaší pleti tím rozhodně nepomáháte. Většina krémů na obličej obsahuje ochranný SPF faktor, který chrání obličej před škodlivým UVA a UVB zářením z denního světla, denní make-up nebo BB krém zase zachycuje mikročástice nečistot ve vzduchu. „Nahá“ tvář je proto vystavena mnohem větší zátěži než je užívání kosmetických produktů.

Odmítání estetických zákroků

Názor na proces stárnutí může mít mnoho podob, ovšem důležité je uvědomit si, že estetické procedury neznamenají vždy radikální zákrok. Dermatologie již dnes využívá mnoho šetrných a neinvazivních způsobů, které mohou odstranit drobné vrásky, pigmentové skvrny a nerovnosti v obličeji, aniž by způsobily zásadní zásah do vzhledu. Každá žena netouží mít dokonale vypnutý obličej, nicméně zbavení se drobných nedostatků není žádnou malicherností, za kterou bychom se musely stydět. Volbu kliniky však zvažujte pečlivě a dbejte na reference. Absolutní špičkou v oboru je například Klinika GHC Praha, kde s vámi odborníci ochotně prokonzultují, jakým zákrokům byste se neměli bránit.

NA ZDRAVÉ TIPY NA JÍDLO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články