Friedrich Nietzsche: Ač věřící, prohlásil Boha za mrtvého. O jeho filozofii se opíral i samotný Hitler

Friedrich Nietzsche
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Friedrich Nietzsche. Přestože pocházel ze silně nábožensky založené rodiny, prohlásil později, že je Bůh mrtev. K jeho učení pociťoval velké sympatie i sám nacistický vůdce Adolf Hitler. Na sklonku života však měl Friedrich Nietzsche úplně jiné starosti: bojoval totiž s postupující syfilidou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 10. 2020 13:00

Friedrich Wilhelm Nietzsche se narodil 15. 10. 1844 poblíž Lipska. Byl to německý filozof a filolog, básník a skladatel. Je znám svým pojmem “nadčlověk”, který zneužila nacistická propaganda. On sám tím však pouze deklaroval vývoj, jenž započal v éře osvícenství. Termínem nadčlověk tak pouze pojmenoval dokonalou formu člověka.

Syn pastora

Přestože se to zdá neuvěřitelné vzhledem k jeho pozdějším názorům, Friedrich Nietzsche se narodil do rodiny evangelického pastora. Nejprve navštěvoval obecnou školu, poté soukromou. Jeho další kroky vedly, v souladu s názory otce, na církevní studium, kde vynikl jeho talent na jazyky a hudbu. Velmi dobrý prospěch ho nakonec přivedl na váženou internátní školu Schulpforta.

Právě zde si mohl, díky vysoké kvalitě vzdělávání, rozšířit obzory v literatuře. Začal se zajímat i o antiku, což v něm vyvolalo první pokusy vzepřít se maloměšťáckému způsobu života. Navzdory nesouhlasu své matky zanechal studia teologie a zaměřil se na filologii. V roce 1866 byl odvelen do války. Po pádu z koně byl uznán neschopným další služby. Volný čas využil k další filologické práci.

Bůh a Hitler

Stran dalšího studia a působení Nietzscheho se stojí za to zaměřit na jeho přerod v člověka, který odmítá Boha jako autoritu. Jeho filozofická díla byla plná narážek na zkaženost okolního světa. Nelíbilo se mu hlavně, že je utrpení a bezmoc považována za jakousi ctnost křesťanů. On v tom viděl spíše lenost a odevzdání se osudu.

A právě kritika náboženství vzbudila v budoucím nacistickém vůdci zájem o jeho pohled na svět. Neboť právě odstranění náboženství bylo jedním z hlavních úkolů obludné mašinérie, včetně pronásledování těch, kteří odmítali popřít své přesvědčení.

Špatně pochopil i pojem “nadčlověk”. Nietzschemu šlo o to, aby se každý rozvíjel díky vlastní svobodné vůli. Nikdo by se neměl nechávat svazovat dogmaty a měl nebýt skromný, protože jen ti odvážní dokážou velké věci. Nikde tak nebyla zmínka, že takovými osobami musí být jenom Árijci a že je třeba jim vytvořit prostor pro život.

Trápila ho syfilida

Filozofa nesužoval jenom syfilis, ale spousta dalších neduhů. Především trpěl opravdu silnými migrénami. O něco později se dostavily i problémy se zrakem. V období puberty začaly prudké změny nálad a depresivní stavy doprovázené myšlenkami na sebevraždu a halucinacemi.

V druhé polovině jeho života se musel vypořádat s nástupem demence. Během posledních let života bojoval se silným zápalem plic. K tomu bylo ještě nutné připočíst poslední stádium pohlavní nemoci. Syfilidou se měl nakazit během svých studentských let. Ač nejsou známá přesná data, má se za to, že k této nemoci přišel v jednom z nevěstinců. Zemřel v pouhých 56 letech.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Friedrich Nietzsche

Česká televize: Kalendárium, Friedrich Nietzsche

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články