Horoskop: Který římský bůh je patronem právě vašeho znamení zvěrokruhu

Horoskop: Který římský bůh je patronem právě vašeho znamení zvěrokruhu
Zdroj: pixabay

Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu má patrona v podobě jednoho z římských bohů. Podívejte se, který je ten váš a jaké vlastnosti mu jsou tradičně přisuzovány. V případě nouze můžete svého božského ochránce požádat o pomoc.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 26. 04. 2020 07:00

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Patronem Beranů je římský Mars, bůh války a zemědělství. Byl považován za druhého nejmocnějšího boha v římském Partheonu a je po něm pojmenována planeta Mars. Tento bůh byl chápán jako silný ochránce, který navíc dokázal zajistit bohatou úrodu a zdraví hospodářských zvířat. Oslavy jeho kultu probíhaly v měsíci březnu, kdy začíná i astrologické znamení Berana.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Nad Býky drží ochranou roku Venuše, která je římskou bohyní krásy a smyslnosti. Podle pověstí se zrodila z mořské pěny a byla matkou Aenea, bájného zakladatele římského národa. Postava bohyně Venuše inspirovala řadu umělců, zejména v období renesance. Její chrám se nacházel v Římě poblíž Kolosea a byl hojně navštěvován lidmi, kteří toužili po opravdické lásce.

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Božským patronem Blíženců je Merkur, který je římských bohem obchodu. Díky jeho vlivu jsou Blíženci velice všestranní a výmluvní. Mezi atributy Merkura patří okřídlený klobouk a střevíce, aby mohl rychle cestovat. Kult boha Merkura dosáhl vrcholu za vlády císaře Augusta, který se s ním srovnával. Alchymisté přirovnávali tohoto boha ke rtuti.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Vodní znamení Raka je silně spjato s měsíčními fázemi, proto je jeho patronkou měsíční bohyně Luna. Luna je podle římských básníků považována za dárkyni světla. Její kult zavedl sabinský král Titus Tatius a její svatyně se nacházela na nejslavnější ulici starověkého Říma - Via Sacra. Lunin kult byl nesmírně důležitý při měření času, proto ji měli Římané v nejhlubší úctě.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Ochráncem Lvů je římský bůh slunce Sol. Tento bůh byl ze začátku uctíván jako Sol Indiges -  "rodící se slunce". Velmi populární začal být během rodícího se císařství, kdy císař Aurelianus zavedl kult Sol Invictus, neboli "nepřemožitelné slunce". Střediskem kultu byl nový a bohatě vyzdobený chrám v centru Říma. Říká se, že přechod ke kultu slunce byl prvním krokem k přechodu na monoteistické náboženství.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou stejně jako Blíženci chráněnci boha Merkura, který patřil mezi dvanáct nejdůležitějších římských bohů. Merkur symbolizuje čilé podnikání a štěstí v obchodech, díky kterému jsou Panny vytrvalé a pracovité. Další funkcí Merkura bylo doprovázení duší zemřelých do podsvětí, odtud se snad bere jistá starostlivost a pečovatelské sklony lidí narozených ve znamení Panny.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Patronkou Vah je Venuše. Jde o římskou bohyni krásy a lásky, díky níž jsou zrozenci Vah půvabní a mají silné estetické cítění. Bohyni Venuši si zamiloval Julius Caesar, který se považoval za jejího přímého potomka. Díky tomu měla tato bohyně na Juliově fóru v Římě svůj chrám. Její obdivovatel Caesar jí ho dal vystavět roku 48 př. n. l. jako "Venuši Roditelce".

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Znamení Štíra je ovládáno bohem podsvětí Plutem, který je v římské mytologii vnímán veskrze pozitivně. Bývá líčen jako přísný ale zároveň nesmírně milující manžel bohyně Proserpiny. Pluto je pánem říše mrtvých, kde přebývají duchové zemřelých lidí. Místo plutova kultu se nacházelo v Římě na Martově poli a bylo jak jinak než v podzemí. První oběť sem byla přinesena během první punské války.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Znamení Střelce se nachází pod patronátem Jupitera. Jupiter byl nejvyšším z římským bohů a vládl nebesům a hromu. Splňoval také úlohu boha deště, který měl vládu nad zemědělstvím a úrodou. Jeho manželskou byla jeho vlastní sestra bohyně Juno. Jupiter byl považován za ochránce Říma, proto konzulové mu konzulové při nástupu do úřadu přinášeli oběť.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Ochráncem Kozorohů je bůh Saturn. Jde o štědrého římského boha zemědělství, sklizně a času. Jeho manželskou byla bohyně Ops, která měla na starosti úrodu a plodnost země, byli tedy ideálním párem. Na počest boha Saturna se ve starověkém Římě slavili tzv. saturnálie, svátky zimního slunovratu, které se staly předchůdcem křesťanských Vánoc.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Božským patronem Vodnářů je Uran, který je chápán jako bůh nebe i nebesa samotná. Je otcem boha Saturna a podle starověkých Řeků to byl právě Uran, kdo zplodil titány. Podle mytologie to byl právě on, kdo se se po počátečním Chaosu zmocnil vlády nad světem. Byl ale svržen a za nejmocnějšího římského boha byl tradičně považován Jupiter.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Patronem Ryb není nikdo jiný než římský bůh vod a moří Neptun. Byl bratrem boha Jupitera a Pluta a jeho ženou byla bohyně Salacia. Na jeho počest se ve starověkém Římě pořádaly Neptunálie, které měly během horkého a suchého léta zajistit dostatek vody. Svůj chrám měl Neptun přímo v Římě a stál v jižní části Martových polí v blízkosti řeky Tibery.

Další horoskopy ➔

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články