Tajný manuál KGB: Studená válka prý zrodila podivnou sbírku rad, jak odhalit cizího špióna

Tajný manuál KGB: Studená válka prý zrodila podivnou sbírku rad, jak odhalit cizího špióna
Zdroj: Unsplash

Uprostřed studené války nebyl čas na legraci. Kapitalisté se snažili zničit socialismus ze všech stran. Kromě propagandy jim s tím měli pomoci i špióni. Jenomže ruská KGB nebyla žádná banda amatérů, ba naopak, byli před nepřítelem o krok dopředu. Vytvořili prý příručku, jak rozpoznat zahraničního agenta.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 05. 2022 14:00

Dokument s názvem Jak odhalit cizího špióna lze najít na internetu dodnes. Některé tipy a rady obsažené v příručce jsou pochopitelné a dávají smysl. Většinou jsou ale hodně naivní a připomínají spíše scénář k filmu o Jamesi Bondovi. To tak trochu zpochybňuje jeho pravost...

Záliba v alkoholu a ženách

Manuál KGB je rozdělen do několika kapitol. Nejzajímavější část popisuje chování cizího špióna. Měl by mít zálibu v alkoholu a ženách. Prý je vždy úhledný, upravený a vykazuje znaky kultivovaného a uctivého člověka. Jednoduše se nechová jako obyčejný dělník. Galantní je zejména k ženám. Nikdy před nimi nezapomene smeknout klobouk.

Kromě alkoholu měl mít taktéž rád luxusní jídla. Nikdy by nepohrdl mihulemi a ústřicemi. Chleba mu moc nevoněl, zato uměl perfektně míchat koktejly. Dává do nich led a vodu a pije je po malých doušcích, jako by si je chtěl co nejvíce vychutnat.

V hledáčku KGB

KGB dále vydedukovala, že zahraniční špión má neomezený přísun finančních prostředků. Nechá se zaměstnat prakticky kdekoli a za jakýkoli plat. Spíše než postup a plat ho zajímá flexibilní pracovní doba. Zároveň se však bude snažit potěšit své nadřízené pracovním nasazením. Bude rozhodně svědomitější než sovětský dělník.

Proč? Na to existuje poměrně zajímavé vysvětlení, k němuž dospěli samotní Sověti. V zahraničí se údajně netoleruje zahálka, takže dotyčný agent je naučený makat. Opravdu se až nechce věřit, že něco takového soudruzi přiznali.

Zlozvyky západního špiona

Nic se ale nemá samozřejmě přehánět. Lidé ze Západu jsou možná pracovitější, ale zase se neumí zbavit různých zlozvyků. Dávají si nohy na stůl, žvýkají, či kouří v autobusu, v kině nebo obchodě. A hlavně mají velmi ošklivý zvyk - odposlouchávat hovory cizích lidí. Počkat... ale není to přece příručka na odhalení špiónů? Co by asi měli dělat jiného?

Zdroj informací: 

Rbth.com: The KGB guide on how to detect a foreign spy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články