Devadesátky na ruský způsob: Vodka místo výplaty, za rubl nešlo pořídit prakticky nic

Devadesátky na ruský způsob: Vodka místo výplaty, za rubl nešlo pořídit prakticky nic
Zdroj: Wikimedia Commons/Brian Kelley, CC BY-SA 2.0

Rusko je specifická země a v 90. letech minulého století to platilo dvojnásob. Když se ekonomika hroutila a rubl neměl ani hodnotu papíru, na kterém byl vytištěn, platidlem se stala vodka. Díky ní se stavěly domy, ale v některých případech nahradila i oficiální plat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 03. 2022 14:00

Když se rodiče Evgenie Pletněvy rozhodli v 90. letech postavit dům nedaleko Petrohradu, potýkali se s nedostatkem stavebního materiálu. Hřebíky, prkna a dveře nebyly jednoduše k mání. A tak její matka vyvěsila po okolí ručně psané letáky s výzvou, že kdo jí tyto věci sežene, dostane za to buď alkohol nebo peníze. To byl ale teprve začátek ekonomické krize.

Vodka místo peněz

Otec Evgenie ale nelenil a navštívil Německo. Tam za 96% obilnou pálenku nakoupil potřebný materiál, a také takzvané zakuski - svačinu, která se konzumovala spolu s pitím. V Rusku tehdy nebylo možné koupit za peníze prakticky nic. Ale i když měl člověk k dispozici alkohol, moc s ním nepořídil. Regály potravin zely prázdnotou.

Po zhroucení Sovětského svazu byla ruská měna téměř bezcenná. Lidé začali kvůli hyperinflaci označovat rubly za “dřevěné peníze”. Některé obchody přijímaly pouze americkou, britskou a německou měnu. V roce 1993 však bylo oceňování zboží v dolarech zakázáno, a tak se přešlo na komoditu, která nikdy nezklame - vodku.

Ne každému to ale vyhovovalo. „Mám doma dvacet lahví, což je mi na nic, protože vodku nepiji,” řekl kdysi laborant Dmitri Shmidrik listu The Baltimore Sun. Nakonec ale i on ocenil hodnotu tekuté měny. Pokud jste totiž tehdy nabídli opraváři auta nebo zedníkovi peníze, nehnul by ani prstem. Za láhev vodky ale šlo vše jako po másle.

Toaletní papír a rakve

Celá krize byla natolik vážná, že vláda umožnila některým podnikům platit daně v alkoholu. V roce 1998 zase učitelé v jednom sibiřském okrsku obdrželi místo platu patnáct lahví vodky. Původně ale měli dostat toaletní papír a rakve. Úřady však dospěly k závěru, že za rakev si jídlo rozhodně nekoupíte.

Vodka se stala v Rusku populární v 16. století, kdy nahradila pivo a medovinu. Na venkově navíc sloužila jako kompenzace za manuální práci. Výměnný obchod se udržel až do 20. století. V SSSR si většina lidí stavěla domovy svépomocí, a tak bylo zcela normální, že se známí vypláceli lahvemi vodky. O peníze nikdo nestál.

Alkohol jako univerzální platidlo

Kdo neměl peníze na koupi vodky, vypálil si takzvanou samohonku, což se prakticky dělá dodnes. Antropoložka Myriam Hivon tvrdí, že alkohol byl méně riskantní než klasické peníze. Když jste si v místním JZD objednali státní hnůj a podali někomu pod stolem dvě flašky, těžko se pak dokazoval o úplatek. Totéž platilo i u sedláků. Najímat si soukromou pomoc bylo oficiálně zakázáno. Za vodku a chleba se sádlem však nikdo nikoho nepopotahoval.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: History of Russia (1991–present)

Atlasobscura.com: How Vodka Became a Currency in Russia

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články