Bizarní historie toaletního papíru: Klacek s houbou i kousky keramiky se jménem nepřítele

Bizarní historie toaletního papíru: Klacek s houbou i kousky keramiky se jménem nepřítele
Zdroj: Wikimedia Commons/Chris 73, CC BY-SA 3.0

Toaletní papír patří mezi věci, bez kterých se dnes neobejdeme. Než byl vynalezen, používali lidé k účelu očisty neobvyklé věci. Byl to kupříkladu mech, houba připevněná na tyči, kousky keramiky a speciální bambusové “lopatky”.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 01. 2022 14:00

Na počátku pandemie koronaviru se po toaletním papíře slehla zem. Znovu jsme se mohli přesvědčit, že je pro moderní společnost nepostradatelný. Komerčně dostupným se toaleťák stal v 19. století. V tom následujícím pak došlo k jeho mnoha úpravám.

Od mušlí po houby

Na tento druh hygieny měly vliv zvyky i sociální postavení. Ve velmi dávných dobách bylo běžné utírání kameny a jinými přírodními materiály. Využívalo se také oplachování vodou či sněhem. Některé kultury však volily mušle anebo zvířecí kožešiny.

Nejznámější příklad starověkého “toaletního papíru” pochází z Říma. Seneca vypráví o jednom gladiátorovi, který si odskočil na záchod, kde si strčil do krku houbu na tyči, což jej usmrtilo. Oné tyči se říkalo xylospongium či tersorium. Na konci klacíku byla upevněná mořská houba. Tersorium se používalo jednorázově, nebo opakovaně. V tom případě se ale musela houba vyčistit v kbelíku s octem či slanou vodou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený STOOLAXX (@stoolaxx)

Kromě toho Římané používali ještě listy a mech. Anebo pessoi, což byly rozbité kusy keramiky, na které před potřebou napsali jména svých nepřátel. Pozadu nezůstala ani Čína. V roce 1992 objevili archeologové dva tisíce let staré tyčinky. Nástroje vyřezané z bambusu a dalších dřevin připomínaly špachtle. Říkalo se jim salaka, cechou a chugi. Konce byly obaleny látkou a obsahovaly konzervované zbytky fekálií. Takové tyčky jsou na úvodní fotografii k článku i se současnou podobnou toaletního papíru.

Nástup toaletního papíru

Čínský učenec Yen Chih-Thui v roce 589 n. l. napsal, že by nikdy nepoužil texty a citáty mudrců pro toaletní účely. To asi nikdo. A tak začali Číňané vyrábět papír, který byl určen jen pro tyto účely. Ročně se vytvořilo deset milionů rolí, ty obsahovaly tisíc až deset tisíc listů. Díky vládnoucímu rodu Hongwu vznikl v roce 1393 první parfémovaný toaletní papír.

V 15. století se stal papír dostupnějším. V západním světě se ale prosadil na trhu až v roce 1857. Začal jej prodávat jistý Joseph Gayetty a 500 listů bylo možné zakoupit za 50 centů. Do té doby museli Američané hodně improvizovat...

Kukuřičné klasy i časopisy na záchodě

V 17. století měli v Americe vyhráno zejména zemědělci. Alternativou k toaletnímu papíru se totiž staly kukuřičné klasy. O sto let později se začaly k očistě využívat noviny a časopisy. S příchodem lesklého papíru se ale od toho muselo upustit. A pak konečně nastal rok 1935. Firma Northern Tissue oznámila, že se jí podařilo vyrobit papír “bez třísek”. A to je mnohem důležitější než tři vrstvy a parfém...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Toilet Paper

History.com: All the Ways We’ve Wiped: The History of Toilet Paper and What Came Before 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články