Brutální historie Halloweenu: Před sto lety byl o násilí a střílení. Zarazila to až II. světová válka

Brutální historie Halloweenu: Před sto lety byl o násilí a střílení. Zarazila to až II. světová válka
Zdroj: Shutterstock

Halloween nebyl vždy jen svátek spojený s maskami a strašením. Třeba v průběhu Velké hospodářské krize se v některých městech zvedla taková vlna násilí, že jej málem zakázaly. Agrese a vandalismus byly kdysi stejně tradiční jako bonbóny a kostýmy.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 10. 2021 15:00

Planoucí dýně, hororové kostýmy a něco dobrého pod zub tvoří asi nejčastější představu o klidně prožitém Halloweenu. Jenže ne vždy tomu tak bylo. Některé příběhy, které se odehrály o tomhle podzimním svátku, jsou pěkně divoké.

Halloweenské klukoviny

Strojvůdce osobního vlaku zahlédl temné noci 31. října 1879 v Kentucky něco skutečně děsivého – tělo ležící přes koleje. Vší silou zatáhl za brzdu a vyskočil z lokomotivy. Když se hnal k tělu, rychle zjistil, proč se nehýbe. Nebyl to člověk, ale vycpaná postava, kterou tam umístilo několik stovek chlapců skrývajících se podél kolejí. Ti pak spustili povyk, protože se jim povedl halloweenský trik a vyplašili nejen strojvůdce, ale také cestující.

Klukům se ovšem nic nestalo, neboť v té době byly tento ďábelský svátek prostý sladkostí, ale plný žertů a lehkého vandalismu. Stáli za tím skotští a irští přistěhovalci, kteří si v polovině 19. století přinesli do USA své halloweenské tradice, jenž byly poněkud drsnějšího rázu.

Skotové měli jeden opravdu nepříjemný žert. Vytáhli stonek ze zelí, zapálili jej a strčili do klíčové dírky u něčích dveří. Když se nešťastník vrátil, našel dům plný nepříjemného zápachu," říká Lisa Morton, autorka knihy Trick or Treat: A History of Halloween (Koleda nebo nezbeda: Historie Halloweenu).

Halloween se stěhuje do měst

Americký venkov se na konci 19. století stal "rájem" pro různé vykuky. Halloween byl známý také jako Noc bran, neboť se stalo zvykem otevírat brány, aby se dobytek rozutekl do krajiny. Nástup automobilů přinesl další příležitosti k neplechám, jako je vypouštění pneumatik a vztyčování falešných objízdných značek, které mají zmást motoristy.

To bylo vlastně ještě docela nevinné, ale s rozšiřováním měst se tyto žerty přenesly do jiného prostředí, kde se staly drsnějšími. Došlo na zakládání ohňů, rozbíjením skla a podkopáváním chodců. Chlapci pobíhali ulicemi a házeli na lidi pytlíky mouky nebo punčochy naplněné popelem. V Kansas City dokonce v roce 1918 navoskovali koleje tramvaje jedoucí z kopce, což způsobilo vážnou havárii.

Noviny tehdy doporučovali svým čtenářům nabít 31. října pušky kamínky a solí a pořádně to naprat do neřádů, kteří se vetřeli na jejich pozemky s nekalými úmysly. To by je mělo vyléčit z pomyšlení na lotroviny.

Jak (ne)přežít Halloween

Mělo to ovšem i fatální následky. V arizonském Tucsonu v roce 1907 natáhli vtipálci drát přes chodník, aby podrazili kolemjdoucí. Jednoho tím naštvali tak, že když se zvedl ze země, vytáhl revolver. Vystřelil mezi kluky a výsledkem byl jeden mrtvý.

Zlomyslné násilí a rabování spojené s Halloweenem se zhoršilo během Velké hospodářské krize ve třicátých letech. V roce 1933 to dospělo tak daleko, že některá města zvažovala jeho zákaz. „Mnoho měst však bylo dost chytrých na to, aby je napadlo, že i když zákaz nemusí fungovat, možná si budou moci tyto děti koupit,“ vysvětluje Lisa Morton.

Během 30. let proto úřady, různé organizace a komunity začaly na Halloween organizovat večírky, karnevaly a kostýmní průvody, aby se děti udržely dál od problémů. Protože během krize lidé neměli moc peněz, večírky se organizovaly společně. V jednom domě rozdávali kostýmy, třeba bílé prostěradlo, ze kterého se mohl vytvořit kostým ducha, nebo saze na začernění tváří. Další nabízel lahůdky, jiný zase propůjčil sklep na strašení. To se pak proměnilo v dnešní tradici koledování dům od domu. Potíže pak definitivně uťala druhá světová válka, kdy se mladí Američané zavázali podporovat vojáky a námořníky v zahraničí tím, že se nezapojí do halloweenského vandalismu.

Zdroje informací:

History.com: Halloween Was Once So Dangerous That Some Cities Considered Banning It

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články