5 nejpodivnějších léčebných metod historie: Na co všechno se předepisovaly drogy, elektrošoky a vibrátor?

5 nejpodivnějších léčebných metod historie: Na co všechno se předepisovaly drogy, elektrošoky a vibrátor?
Zdroj: Wikimedia Commons/Photography Harris A Ewing, Public domain

S léky a léčebnými metodami je potíž. Jeden den vám mají pomoci, další den jsou zase označeny za nebezpečné, ba i někdy smrtící. Co bylo kdysi považováno za zdraví prospěšné a jaké bizarnosti jste mohli od lékaře dostat kupříkladu na kašel, impotenci a hysterii?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 06. 2021 16:30

Kokain se v minulosti používal téměř na vše. Od anestetika po všelék na různé nehody. Heroin tišil kašel, vibrátory zase měly léčit ženskou hysterii. Lobotomie uzdravovala duševně nemocné a elektrické šoky zase prý působily blahodárně na problémy s erekcí.

Zázračný kokain

V roce 1884 zjistil rakouský lékař Carol Koller, že pár kapek kokainu na rohovku dělá divy. Oko znehybní, je necitlivé a méně krvácí během operace. Toto zjištění se záhy rozšířilo do celého světa. Kromě chirurgických zákroků se kokain začal předepisovat na bolest zubů, depresi a alkoholismus. Drogu šlo rovněž koupit i ve formě cigaret. Podle odhadů bylo kvůli tomu do roku 1902 jen v USA více než 200 000 lidí závislých na kokainu.

Vibrátor na hysterii

Vibrátor byl v 19. století inzerován jako všestranný lék na ženskou hysterii, jenž se mohla projevovat záchvaty úzkosti, podrážděností, nespavostí, a dokonce i nafouklým žaludkem. Nejprve lékaři masírovali své pacientky na inkriminovaných místech sami. Cílem bylo vyvolat hysterický záchvat, jinými slovy též orgasmus. Doktor Joseph Mortimer pak ale vytvořil „domácí” masážní přístroj, čili první verzi vibrátoru, kterým se mohly ženy léčit doma.

Aspirin s příměsí heroinu

V roce 1898 se dětem s nachlazením, kašlem a bolestmi v krku začal předepisovat aspirin říznutý heroinem. Farmaceutická firma Bayer pak své reklamy cílila na matky. Na ilustracích se objevovaly vysmáté děti dychtivě se natahující po lahvičce s lékem, či ženy podávající aspirin dítěti na lžičce. Prodej byl ukončen až v roce 1913, kdy firma neustála tlak lékařů a veřejnosti.

Šílená lobotomie

Walter Freeman si tehdy myslel, že přišel na převratný způsob, jenž měl pomoci pacientům s duševními problémy - lobotomie. Spočívala v navrtání otvoru do pacientovy hlavy, či zaražení nástroje připomínající sekáček na led do očních důlků, což mělo údajně přerušit spojení mezi čelními laloky a thalamem (část mozku zabývající se lidskými emocemi). Pacienti však po zákroku zůstávali buď zcela neteční, nebo ve vegetativním stavu. Mezi nejznámější oběti tohoto lékaře a šoumena, který neváhal zákrok předvádět po celých USA, patřila Rosemary Kennedyová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho.

Na impotenci jedině elektrošoky

Lékaři mají různé názory na příčiny a léčbu impotence. Ve viktoriánské éře byla tato dysfunkce považována za morální slabost. V 19. století za to prý mohla častá masturbace, přebytek sexu nebo malé přirození. Tehdy vznikla i léčebná metoda, kdy byla mužům pouštěna elektřina, pomocí dvou tyčí, přímo do močové trubice. Pak se objevily „elektronické pásy”, jenž měly kromě impotence ulevit i od ostatních problémů jako bolesti zad, migrény a podobně. O elektroléčbě se však hovoří dodnes. Zejména o nízkoenergetických rázových vlnách, které prý mají na erektilní poruchy blahodárný vliv.

Zdroje informací:

History.com: 7 of the most outrageous medical treatments in history

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články