Skutečná zombie Clairvius Narcisse: Po 18 letech vstal z hrobu a vrátil se domů

Skutečná zombie Clairvius Narcisse: Po 18 letech vstal z hrobu a vrátil se domů
Zdroj: Unsplash

Průkopníkem zombie žánru je bezpochyby režisér George Romero. U koho se ale slavný filmový tvůrce inspiroval? Je docela možné, že se předlohou pro jeho horory staly neobvyklé životní osudy, jako měl třeba Clairvius Narcisse. Ten byl sice prohlášen za mrtvého a pohřben, přesto se po dlouhých osmnácti letech vrátil do své rodné vesnice...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 05. 2021 11:00

V haitské nemocnici Alberta Schweitzera se 30. dubna 1962 objevil muž trpící vysokou horečkou. Tvrdil, že má pocit, jako by mu pod kůží pochodovali brouci. Lékaři ho samozřejmě přijali, za dva dny jej však prohlásili za mrtvého a následoval pohřeb. Jenže Clairvius Narcisse se po osmnácti letech vrátil zpět. Jak je to možné?

Vzkříšení Clairviuse Narcisse

Clairviusovu rodinu by ani ve snu nenapadlo, že se něco takového může stát. A přesto k tomu došlo. Krátce po pohřbu měl tělo muže vykopat voodoo čaroděj. Nebožtíkovi prý aplikoval do žil speciální lektvar a proměnil jej v zombie, která bude od rána do večera bez remcání pracovat. A tak se i stalo. Narcisse takto žil po celé dva roky.

Po smrti otrokáře se mu ale povedlo utéct. Pak se dlouhá léta potuloval, až nakonec dorazil do své rodné vesnice. Zamířil rovnou na trh, kde prodávala jeho sestra. Ta tomu samozřejmě zprvu nevěřila. Jak by mohl její bratr po tak dlouhé době vstát doslova z hrobu? Jenomže když jí řekl svou přezdívku z dětství a ukázal jizvu na tváři způsobenou hřebíkem, kterým mu zatloukali rakev, nebylo pochyb o tom, že tento muž mluví pravdu.

Zombie story

Clairvius Narcisse si vše velmi dobře pamatoval. Vzpomínal si na lékaře, který ho prohlásil za mrtvého, i na to, jak jej zaživa pohřbili. Byl ve vegetativním stavu, k životu ho probral až prášek čaroděje, který však nepůsobil jako životabudič, ale jako droga, co z něj udělala nemyslící zombie. Z plantáže, kde se stal otrokem, mohl utéct až po smrti svého pána.

Jak se to ale mohlo stát? Narcisse byl přesvědčen o tom, že za to mohl koktejl tetrodoxinu a bufotoxinu. Tato kombinace analgetik a látek způsobujících paralýzu a stavy podobné smrti z něj udělala doslova nemyslící věc, která je ochotná vykonat jakýkoli rozkaz...

Inspirace pro moderní horory

Narcissův osud se stal inspirací pro spoustu moderních příběhů o živých mrtvých. To všechno je ale fikce. Dodnes stále zůstává uspokojivě nevysvětlenou záhadou, jak mohlo dojít k tomu, že byl prohlášen za mrtvého. Podal mu snad voodoo mág nějaký lektvar ještě předtím, než vyhledal pomoc lékařů? A jak dokázal přežít samotné pohřbení jen s malou zásobou vzduchu?

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Clairvius Narcisse and his haitian zombie experience

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články