Vyšinutá Delphine LaLaurie: Otroky mučila tak krutým způsobem, že raději páchali sebevraždy

Vyšinutá Delphine LaLaurie: Otroky mučila tak krutým způsobem, že raději páchali sebevraždy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Patřila mezi smetánku New Orleansu, pohybovala se v těch nejvyšších kruzích a navenek působila jako dáma s velkým D. Ve skutečnosti však ukrývala jedno hrozivé tajemství, které vyplulo na povrch až během požáru jejího domu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 03. 2021 14:00

Marie Delphine LaLaurie se narodila 19. března 1787 v Lousianě. Byla sériová vražedkyně, která se vyžívala v obzvláště krutém mučení svých černošských otroků. Ti tak raději páchali sebevraždy, než aby čekali, až na ně přijde řada. Od roku 2014 se její dům stal jakýmsi památníkem významné, a bohužel také velmi tragické, historické etapy města New Orleans.

Příliš hodná žena?

Delphine se vdávala celkem třikrát. Prvním manželem byl vysoce postavený španělský důstojník Don Ramon, který zemřel v Havaně během cesty do Madridu. Čtyři roky po jeho smrti se provdala za bohatého Francouze Jeana Blanquea. Třetím chotěm se stal výrazně mladší lékař Leonard LaLaurie. Ten ale, kvůli pracovnímu vytížení, nechával svou ženu po většinu času samotnou.

Aby se nenudila, koupila Delphine v roce 1831 třípodlažní sídlo na 1140 Royal Street ve francouzské části New Orleansu. A tak jako ostatní paničky, i ona si pořídila řadu otroků. Všechny okolo šokovala její laskavost. K služebnictvu se vždy chovala velmi mile, naslouchala každému, a dokonce se zasadila o osvobození dvou žen. Nebyla to však jenom přetvářka? Delphine tak získala jistotu, že si ji díky tomu každý zapamatuje jako laskavou osobu...

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Yoshi Obayashi (@yoshiobayashi)

Kruté zacházení

LaLaurie měla mít velmi prchlivou povahu, dokázala ji rozčílit i úplná prkotina. Svůj vztek si neváhala vybít i na vlastních dcerách, které prý bičovala. Jeden z jejích otroků se natolik bál trestu, který by ho čekal, že raději skočil z okna. Tentýž způsob smrti zvolila i dvanáctiletá dívka jménem Lia. Když svou paní česala a nechtíc ji zatahala za vlasy, raději skočila ze střechy domu, než aby se nechala zbičovat.

Po Lianině smrti začali obyvatelé města o Deplhine pochybovat. Policie jí za sebevraždu dívky udělila třísetdolarovou pokutu a také ji donutila prodat devět otroků. Celou hrůznou pravdu se však všichni dozvěděli až v roce 1834, kdy její dům zachvátil rozsáhlý požár.

Šokující objev

Dobří občané New Orleansu neváhali a začali dům Delphine hasit. Prioritou bylo také dostat z domu všechny otroky, pro které se panství stalo smrtící pastí. Jenomže se zdálo, že je LaLaurie doma úplně sama. Jak to? Kam se všichni poděli? Záchranáři začali prohledávat jednu místnost po druhé. To, co objevili, je vyděsilo k smrti.

Jednu skupinku otroků objevili v podkroví. Už při prvním pohledu bylo všem jasné, že byli nelidsky mučeni. Nepotvrzená svědectví hovoří o tom, že byli bičováni, někteří z nich měli částečně staženou kůži, či sešitá ústa, do nichž jim předtím jejich paní natlačila výkaly. Kromě toho se objevila ještě jedna, avšak opět nepotvrzená zpráva, že se v domě našla žena, jejíž tělo bylo obaleno do jejich vlastních střev. A stejně tak se různí informace o počtu jejích obětí, od hrstky až po stovku...

Stvůra na útěku

Ať už byla pravda jakákoli, faktem je, že občané vzali dům Delphiny LaLaurie útokem a nechali z něj prakticky jen vnější zdi. Tradovalo se, že Delphine utekla do Francie a pak se pod jiným jménem vrátila zpět do New Orleansu, kde pokračovala v krutovládě.

A to i přesto, že se na hřbitově v Saint Louis objevila deska s jménem LaLaurie, Madame Delphine McCarty, a datem úmrtí - 7. prosince 1842, Paříž. Jenže se mluví také o tom, že zemřela až o sedm let později. Pravdu o šílené vražedkyni už se asi nikdy nedovíme.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Delphine LaLaurie

Allthatsinteresting.com: Madame LaLaurie’s Most Sickening Acts Of Torture And Murder

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články