Oscar Wilde: Stal se otrokem lásky, která ho psychicky a fyzicky zlomila

Oscar Wilde
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
"Buďte sami sebou. Všechny ostatní osobnosti jsou již zabrány."
"Žití je jedna z nejcennějších věcí na světě. Většina lidí jen existuje."
"Jsem tak chytrý, že někdy nerozumím ani sám sobě."
"Knihy, které lidé označují za nemorální, jen ukazují svět takový, jaký doopravdy je."
+ 1 fotka+ 2 fotky

Dnes uplynulo 166 let od narození lva salónů a významného dramatika Oscara Wildea. Přestože byl vyhlášeným bouřlivákem, pro lásku byl ochoten udělat vše. Ta poslední z něj udělala zlomeného muže, který pak musel své poslední dny prožít v samotě a vyhnanství.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 10. 2020 08:00

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde se narodil 16. října 1854 v Dublinu. Byl to dramatik, prozaik, básník a esejista. Angažoval se v dekadentním žánru, který se vyznačoval okultismem, extrémními podobami náboženství, užíváním drog a nevázaným sexem.

Rodina intelektuálů

Nemohlo to dopadnout jinak. Oscar Wilde měl intelekt a spisovatelský talent v genech. Jeho otec byl vynikajícím očním a ušním lékařem, za svou práci byl dokonce pasován na rytíře. Matka Jane, původem Italka, zase publikovala pod pseudonymem Speranza (naděje) básně a texty se silným nacionalistickým podtextem. Jako ostatní Irové, i ona brojila proti britské nadvládě.

V 17 letech nastoupil Wilde na studium filologie, škola ho však k smrti nudila. Dny tak raději trávil spaním, skládáním básní a vytvářením extravagantních obleků mnohdy atypických střihů. Nezůstával však pozadu ani s výbavou svého bytu. Květiny, sochy či porcelán – to byl jeho design. Průměrnost ho přímo odpuzovala.

Odporný polibek

V roce 1884 se oženil s o pět let mladší Constance Lloyd. Narodili se jim dva synové, přičemž s tím druhým, Vyvyanem, se jejich vztah ocitl na bodu mrazu. Právě po druhém těhotenství začal Oscar ke své manželce pociťovat silný odpor. Měl být háklivý i na polibky. Vždy si pak musel jít umýt ústa. Vlastně se nebylo ani čemu divit, dramatik zrovna prožíval svůj coming out.

Tehdy sedmnáctiletý chlapec Robert Ross, který dával svou orientaci nepokrytě najevo, probudil ve Wildeovi to, co už musel o sobě dávno tušit. V tomto případě však šlo jen o pouhé svedení staršího muže. To pravé, a bohužel osudné poblouznění, mělo teprve přijít. O pět let později potkal “Bosieho”.

Otrok lásky

Jednadvacetiletý básník, lord Alfred Douglas alias “Bosie”, byl sice dle Wildea velmi krásný, tím ale výčet jeho předností končil. Viděl jenom sám sebe, a když nebylo po jeho, začal se mstít. Oscar byl však zamilovaný až po uši a neviděl napravo ani nalevo. Plnil mu každé jeho přání. Platil život v luxusu, vyrovnával dluhy a sháněl prostituty. Pak ale přišla tvrdá rána.

Otec Alfreda označil básníka za sodomitu. Wilde by tuto věc zřejmě přešel bez povšimnutí, ostatně svým životem se nijak netajil. Douglas jej však přesvědčil, aby na jeho otce podal žalobu za urážku na cti. Známí ho od toho odrazovali, on byl však natolik zaslepený, že odmítal ustoupit. Se snadno dohledatelnými prostituty bylo odsouzení jen otázkou času.

Po půl roce vazby zubožený Wilde zkolaboval a při pádu si prorazil ušní bubínek. Po propuštění žil ještě tři a půl roku. Poslední etapu svého života strávil ve francouzském exilu, a to pod falešným jménem a v naprosté chudobě.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Oscar Wilde

Kniha Oscar Wilde, Kimberly Stern

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články