7 principů kontaktního rodičovství: Dopřejte dětem dostatek laskavosti a tělesný kontakt

7 principů kontaktního rodičovství: Dopřejte dětem dostatek laskavosti a tělesný kontakt
Zdroj: Pixabay.com

Manuál na výchovu dítěte neexistuje. Co by vás mohlo kontaktní rodičovství naučit, je respektovat a být respektován. O čem tato vychvalovaná a haněná metoda vlastně je? Máme pro vás 7 principů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 01. 2021 14:30

Asi se shodneme v tom, že každý by si přál vychovat zdravě sebevědomého a chápavého člověka, který se ve světě neztratí. Abychom mohli druhého chápat, potřebujeme porozumět i sami sobě. Naučit se spoléhat na sebe a vlastní intuici. Ta pak napoví, co po nás dítě chce. A pak s tím určitým způsobem naložit.

1. Plánování ještě před příchodem dítěte

Kontaktní rodičovství je založeno na spoustě lásky a blízkém kontaktu. S dávkou lásky k budoucímu dítěti je vhodné začít ještě před otěhotněním.

„Kontaktní rodičovství je volba každého rodiče, je to o nastavení každého z nás jakožto individuality. Zpravidla k dětem, a zejména k těm vlastním, člověk tíhne tak nějak přirozeněji a více než k dospělým osobám. Pro děti je právě kontaktní rodičovství jednou z nejlepších metod, protože je udržuje v ,jistotě‘, že jsou stále zahrnuty láskou. Rozhodně není pravidlem, že by introverti či lidé, kteří ostatní lidi tzv. ,moc nemusí‘ nemohli býti vynikajícími kontaktními rodiči. Ba naopak, právě tito rodiče si daný ,kontakt‘ o to více užívají. Ať už máte tedy o sobě jakožto rodič jakékoliv pochybnosti, zahoďte je. Nikdo nejsme dokonalý a neomylný,“ říká psychoterapeutka Sylvie Samsonová, která se dlouhodobě zabývá prací s dětmi.

Plánování a těšení se je prvním krokem. Ideální je, pokud i porod může proběhnout spontánně a přirozeným způsobem. Důležitá pak je i doba těsně po porodu. Moci si přivinout k sobě dítě na kůži alespoň na hodinu a pokračovat ve vytváření úzké vazby. Její budování by pak mělo pokračovat i v následujícím období.

2. Bezplenková metoda

Už miminka po narození jsou schopny dát najevo, že chtějí vykonat potřebu. Maminka dítě podrží v klubíčku nad k tomu určenou nádobou, dokud dítě nevykoná potřebu. Tato metoda nejen posiluje komunikaci s miminkem, ale také šetří množství plen.

3. Kojení

Kojení může pro řadu žen představovat velkou výzvu. Pomáhá pozitivní myšlení, které podpoříte, když si před porodem najdete šikovnou laktační poradkyni. S její pomocí zvládnete případnou dobu v porodnici i domácí péči spojenou s kojením.

4. Fyzický kontakt a nošení dětí

Jak už jsme zmínili, kontaktní rodičovství hodně cílí na fyzický kontakt. Ten se prohlubuje nejen v rámci kojení, ale také nošení. Důležité je i masírování a mazlení. Z některých úkonů můžete udělat večerní rituál pro lepší usínání. Tento kontakt by neměl pocházet pouze od jednoho rodiče. Lepší je, když se na kontaktním rodičovství dohodnou oba partneři.

Vhodnou metodou je i šátkování, nošení dítěte ve vaku, případně nosítku. Pokud se dítě uvazuje, je potřeba, aby bylo uvázání podle pravidel bezpečnosti a neškodilo zdraví miminka.

5. Spaní s rodiči

Spaní s rodiči vyžaduje většina dětí. Mezi klady patří větší pohodlí při kojení a lepší uspávání. Mezi negativa může patřit zalehnutí. Miminka si ale většinou svůj prostor dokážou vydobýt.

6. Pláč dítěte

Už od narození právě pláčem (nebo různé jiné zvuky) komunikuje miminko své problémy, libost, nelibost. Sledováním dítěte pak můžete lépe vnímat jeho pocity a vhodněji na ně reagovat.

7. Respektování

Kontaktní rodičovství není o tom, že člověk dětem dovolí úplně vše. Je to spíše o respektování. Proto je třeba také vytvořit hranice, ze kterých pochopí, kam mohou a kam už ne. Neměly by to ale být hranice neprolomitelné. Obě strany by se měly respektovat navzájem. Není ideální poslouchat rady zvenčí. Každý by si měl nastavit vlastní svět, optimální pro obě strany.

Jen tak mohou všichni vést harmonický život. Pokud děti najdou disharmonii, hned se to nějakým způsobem projeví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články