Poporodní plán: Jak ho sestavit a na co myslet především?

Poporodní plán: Jak ho sestavit a na co myslet především?
Zdroj: Unsplash.com
Psychická pohoda: Může pomoci hluboké dýchání, relaxační hudba a naprosté soukromí.Stres: Čerstvé maminky by se neměly stresovat tím, že je mléka málo nebo není žádné.Odpočinek: Šestinedělka by měla hodně odpočívat.Jídlo a pití: Žena by měla přijímat o třetinu více vyvážených potravin, než by potřebovala jen pro sebe, a dbát na dostatečný pitný režim.+ 1 fotka+ 2 fotky

Porodní plán jako žádost o epidurál, odmítnutí klystýru nebo bonding zná většina budoucích maminek, ale co plán poporodní? I po zrození miminka můžete mít svá přání a nemocnice by se měla snažit jim vyhovět.

Petra Járková
Petra Járková 25. 02. 2020 10:00

Pro váš poporodní plán můžete využít předlohu z internetu, či se zeptat přímo nemocnice, v níž budete rodit, jestli nemají formulář, který pak stačí jen vyplnit. Není samozřejmě ale ani problém si poporodní plán sepsat sama a v porodnici ho následně odevzdat.

Konzultujte poporodní plán

Váš poporodní plán je ideální konzultovat jak s rodinou, tak s odborníkem. Uvědomte si, že v porodnici nebudete jediná a takový poporodní plán s padesáti body je nemožné splnit, i kdyby se personál snažil sebevíc. Proberte tedy vaše požadavky s partnerem, gynekologem, pediatrem nebo dulou. Většina z nich má s poporodními plány bohaté zkušenosti a jistě vám řeknou, co je v normě a co už je přes čáru.

Při konečném vytváření poporodního plánu však myslete především na sebe. Vy budete vyčerpaná, vystrašená a plná emocí, tak ať je pro vás tento zásadní den v životě každé ženy co nejpříjemnější.

Nadstandard není ostuda

Pokud víte, že byste se necítila dobře mezi ostatními ženami po porodu, ptejte se po nadstandardním pokoji. Rozhodně to není žádná ostuda, selhání ani rozmařilost. Někdo to tak prostě má, že chce být s dítětem sám bez dalších štěbetajících žen.

Navíc na nadstandard za vámi mohou kdykoliv chodit návštěvy a partner dokonce i přespat, tudíž to na psychiku ženy po porodu velmi dobře působí.

Oblíbené jídlo

Nechte si na oddělení šestinedělí donést vaše oblíbené jídlo. Jen se poraďte se sestřičkami, zda je vhodné kvůli kojení. Po tak náročném výkonu si zasloužíte nějakou tu odměnu a jak všichni víme, nemocniční strava rozhodně žádný gastronomický zážitek není. Máte-li problém s vyprazdňováním, dejte si švestkový kompot, pokud s kojením, pijte tzv. kojící čaje, které podporují tvorbu mléka.

Odmítněte vážení

Pokud je vám jasné, že budete vystresovaná, pokud budete muset před a po kojení dítě vážit, na první dva dny to odmítněte. Nejenže budete klidnější, a tím se vám bude tvořit více mléka, ale nebudete svou nervozitu přenášet ani na novorozence. Ten totiž může reagovat i tak, že se rozpláče a k prsu se pak nebude schopný přisát.

Buďte spolu co nejvíce

V nemocnici trávíte po porodu většinou následujících 72 hodin a podmínkou propustky je to, že vaše miminko přibere po předchozím úbytku porodní váhy. Mělo by tedy vážit alespoň tolik, kolik mělo v momentu po porodu. Buďte se svým dítětem co nejvíce, ať si vytvoříte co nejrychleji pouto, naučíte se společně fungovat a můžete jít co nejdříve domů.

Společně na vyšetření

Ve dvou dnech, které se tráví v porodnici, probíhají některá vyšetření. V poporodním plánu můžete myslet také na to, že s ním všechna tato vyšetření chcete absolvovat. Nikdo vám při nich nesmí bránit v přítomnosti. Je tedy ideální volit porodnici, kde návštěvy pediatra, vážení či měření probíhají přímo na pokoji rodiček a miminka se nesvážejí do speciálních místností.

Výhradní kojení

Pokud chcete plně kojit a chcete si být jisté, že vaše miminko po porodu neochutná nic jiného než mateřské mléko, napište to také do poporodního plánu. Mohlo by se totiž stát, že mu sestřičky dají třeba glukózu nebo umělé mléko, když hodně pláče a ony mají pocit, že trpí hladem a vy ho zrovna nemůžete nakojit.

NA TO, JAK PODPOŘIT KOJENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články