Děti, které spí v ložnici se svými rodiči, mají šťastnější a méně konfliktní život

Děti, které spí v ložnici se svými rodiči, mají šťastnější a méně konfliktní život
Zdroj: Pixabay.com

Ložnice je místem, ve kterém rodiče chtějí mít své vlastní soukromí. Jenže jak už to tak bývá, jejich děti občas zavelí jinak. Zkrátka, i když mají své království s vlastní postýlkou či postelí, často jim je lépe v lůžku nebo jen v ložnici společně s rodiči. A jak tvrdí psychologové, tak je to to nejlepší, co se vlastně může stát.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 03. 01. 2020 13:45

Susan Krauss Whitbourne, která je profesorkou psychologie, tvrdí, že spaní ve stejné místnosti s dítětem a jeho následné krmení na požádání vám může pomoct vychovat šťastnější a zároveň i sebevědomější ratolesti. A podobné názory na toto, mezi rodiči občas rozporuplné téma, mají i další odborníci.

Sami mohou být lepšími rodiči

Technika kontaktního rodičovství, kterou od osmdesátých let minulého století prosazuje americký pediatr Dr. William Sears, je založena na tom, že rodiče ihned reagují na potřeby svého dítěte a jsou s ním v nejbližším fyzickém kontaktu. Dítě tak může sdílet s rodiči ložnici, klidně i společnou postel, ale samozřejmě s příslušnými bezpečnostními opatřeními. Rodiče se tak se svými potomky mohou kdykoliv pomazlit a rychleji dokážou reagovat na jejich pláč.

„Kontaktní rodičovství se z více objektivně orientovaných vědeckých studií jeví jako rozumný přístup, který podporuje fyzické i psychické zdraví dětí," uvedla profesorka Whitbourne. „Z rozsáhlého výzkumu jsme zjistili, že takto vychování dospělí jedinci mají šťastnější a méně konfliktní životy. Existuje dokonce výzkum, který naznačuje, že sami mohou být lepšími rodiči," dodala.

Méně pláčou

Taky se uvádí, že kojenci vychovávání pomoci kontaktního rodičovství zažívají nižší úroveň stresu. „Zároveň méně pláčou a cítí se spokojeněji i s jinými lidmi. Jak rostou, tak dokonce vykazují vyšší úroveň empatie. A čím starší jsou, tím více dokážou své emoce ovládat," pokračovala profesorka Whitbourne.

Kontaktní rodičovství je v podstatě tou nejpřirozenější cestou, jak si udržet neustálý a bezprostřední kontakt s dítětem. Mezi rodiči nicméně neustále existují dlouhé a vášnivé debaty o tom, jestli to je správné.

A jak to máte vy? Čeho jste zastáncem, nebo co se vám osvědčilo?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články