Uspávání dětí dle celebrit a zajímavá fakta o spánku, která vás překvapí

Uspávání dětí dle celebrit a zajímavá fakta o spánku, která vás překvapí
Zdroj: Profimedia
Mučenka pletní je skvělou bylinkou na usnutí, neboť navozuje příjemné usínání a podporuje kvalitní spánek. Mučenku pletní můžete vyzkoušet hned v několika podobách. Naprostou klasikou je čaj, který se doporučuje pít třikrát denně.Meduňka lékařská obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti. Rovněž nať mučenky vykazuje účinky zklidňující, navozující spánek. Třezalka tečkovaná zmírňuje mírné formy deprese, zlepšuje náladu, snižuje úzkost, apatii a nespavost. Působí proti sklíčenosti, nervové podrážděnosti, hysterickým záchvatům i melancholii. Je ale důležité vědět, že není vhodné užívat přípravky s třezalkou v době těhotenství a kojení, při poškození ledvin, jater a při užívání léků na srdce. Chmel se užívá již odpradávna, plnili se jím např. polštáře s cílem vyvolat spánek. Doporučoval se také jako mírné sedativum. Chmel obsahuje silice, vitaminy skupiny B a hlavně vysoké procento hořčin. Právě hořčiny a silice uklidňují stavy podráždění a nervozity a vyvolávají spánek. Chmel tak působí proti mírné nespavosti, uvolňuje napětí a zmírňuje nervovou podrážděnost.+ 1 fotka+ 2 fotky

Spánek a spánkový režim do značné míry odráží osobnost dítěte. Nemusíte mít ale strach, že jste jediná matka na světě, které nespí dítě, ať už si maminky v parku povídají, co chtějí! Je totiž vědecky dokázané, že více než třetina ročních dětí nespí celou noc v kuse a 16 % dětí se budí i ve dvou letech.

Petra Járková
Petra Járková 03. 03. 2020 10:00

Nebuďte nešťastní z toho, že vaše dítě nespí, není to navždy. Navíc na každé dítě platí jiná uspávací alchymie. Jedno musíte hladit, druhé držet v náručí, třetímu čtěte pohádky a čtvrté zase nejvíce ocení klid a tmu. I přesto však existuje několik zásad, které chce před spaním dodržovat. U miminek je totiž střídání REM a NREM fáze mnohem rychlejší než u dospělých.

Co dalšího o dětském spánku nejspíš nevíte? Následující fakta vás asi hodně překvapí.

Problémy se spánkem

Děti prospí až 40 % svého dětství a to samé procento trpí nějakým problémem se spánkem. Jedno dítě trápí noční můry, jiné se v noci pomočuje a u dalšího se mohou vyskytnout záchvaty úzkosti nebo dokonce spánková apnoe.

Předčasně narozené děti

Předčasně narozené děti mají zhruba o pětadvacet procent delší REM fázi než jejich donošení vrstevníci. Tento rozdíl se setře kolem půl roku života.

Televize v pokojíčku

Pětačtyřicet procent dětí ve věku od čtyř do čtrnácti let má v pokoji televizi, kterou jim rodiče před spaním pouští. Tím se ochuzují o delší spánek a až polovina z nich je pak nedostatečně vyspalá a kvalitní spánek jim dokonce chybí.

Problémy s dýcháním

Až tři procenta dětí trápí při spánku problémy s dýcháním. Navíc u dětí s nadváhou hrozí větší riziko spánkové apnoe. Často také mají zkušenost s chůzí ve spánku. Nejčastěji se chůze ve spánku objevuje mezi třetím a sedmým rokem života.

Uspávání celebrit

Zpěvačka Gwen Stefani, která má tři syny, je vášnivou propagátorkou společného spaní s dětmi v posteli. Tvrdí, že život je moc krátký na to, aby byla byť na noc odloučena od svých dětí. Chce si jejich přítomnost užít i v noci. Bára Basiková, která je již ve svém věku zasloužilou matkou, tvrdí, že ukolébavky na její děti moc nezabíraly a ideální pro ně byly pohádky. Agáta Prachařová zase přiznává, že Kryšpína nosila do tří let v náručí, aby usnul. Na rozdíl od něj spí její dcera Mia od narození sama.

NA BYLINKY, KTERÉ POMÁHAJÍ SE SPÁNKEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články