Autokratické nebo liberální rodičovství? Existuje i zlatá střední cesta

Autokratická výchova klade důraz na poslušnost. Opakem je liberální výchova, která dětem hojně dopřává vše, co chtějí, bez pravidel a hranic, poslušnost se nevyžaduje téměř vůbec.
Zdroj: Unsplash.com
Běžně se setkáváme se zásadním nepochopením rodičů, kteří se domnívají, že existují jen dva způsoby, jak své děti vychovávat. Znají jen autokratický nebo liberální model rodičovství. Psychologové však propagují tzv. autoritativní rodičovství. Autokratická výchova klade důraz na poslušnost. Opakem je liberální výchova, která dětem hojně dopřává vše, co chtějí, bez pravidel a hranic, poslušnost se nevyžaduje téměř vůbec. Autoritativní rodičovství zakládá na respektu k dětem. Rodič dítě podporuje a dává mu také možnost jednat samostatně, avšak nedovoluje mu vše. Autoritativní výchova nestaví na principu poslušnosti, ale zaměřuje se na vnitřní motivaci dítěte. Rodič neprosazuje u dítěte své vlastní postoje a ambice, ale také mu nedává absolutní volnost. + 1 fotka+ 2 fotky

Všichni vychováváme své děti tak, aby byly šťastné a spokojené. Pokud nám na dětech opravdu záleží, samozřejmě že chceme, aby byly úspěšné i v dospělém životě. Na ten se děti snažíme připravit. Vynakládáme mnoho úsilí, aby něčeho dosáhly, ať již štěstí, spokojenosti, úspěchu. Potíž je v tom, že ve své snaze vycházíme jako rodiče z mylných předpokladů.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 24. 06. 2020 13:00

Tradiční, většinou autoritářské rodičovství v současné době nahrazuje moderní model liberální výchovy. Jeden extrém nahrazuje druhý.

Který rodič chce poslušné dítě? A který ne?

Běžně se setkáváme se zásadním nepochopením rodičů, kteří se domnívají, že existují jen dva způsoby, jak své děti vychovávat. Znají jen autokratický, nebo liberální model rodičovství.

Autokratická výchova klade důraz na poslušnost. Opakem je liberální výchova, která dětem hojně dopřává vše, co chtějí, bez pravidel a hranic. Poslušnost se nevyžaduje téměř vůbec. Tradiční i novodobí psychologové, například profesor psychologie Laurence Steinberg, razí tzv. autoritativní rodičovství.

Autoritativní rodičovství zakládá na respektu k dětem. Rodič dítě podporuje a dává mu také možnost jednat samostatně, avšak nedovoluje mu vše. Umožňuje dítěti přebrat v rozumné míře kontrolu za svůj život. Na její význam upozorňuje i kniha Dítě na plný pohon, autorů Illiama Stixrude a Neda Dohnsona.

Výchova bez hranic?

Autoritativní výchova nestaví na principu poslušnosti, ale zaměřuje se na vnitřní motivaci dítěte. Nesnaží se dítě tlačit do něčeho, co samo nechce. Rodič neprosazuje u dítěte své vlastní postoje a ambice, ale také mu nedává absolutní volnost.

Autoritativní rodiče vymezují dítěti hranice a současně jim, na rozdíl od autokratických rodičů, své počínání pečlivě vysvětlují. Liberální rodiče se chtějí obejít bez zákazů a příkazů, vyznávají svobodu a dávají dětem volný prostor. Avšak dítě samo si hranice nastavit neumí, právě s tím potřebuje pomoct od rodičů.

Dětem totální volnost nevyhovuje, nejenže jim ztěžuje schopnost obstát ve světě pravidel dospělých, ale vyvolává v nich zmatek a nejistotu. Dle studie National Academy for Parenting Research vede absence hranic nastavených rodiči u dětí k nezvladatelnosti a problematickému chování, pojí se s agresivitou, záchvaty vzteku a potížemi zvládat vlastní negativní emoce.

Základní přístupy k výchově najdete ZDE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články