Housenice čínská: Hororový mutant houby a hmyzu léčí astma, alergie a plodnost

Housenice čínská: Hororový mutant houby a hmyzu léčí astma, alergie a plodnost
Zdroj: Wikimedia Commons/Erich G. Vallery, CC BY 3.0
Housenice čínská vypadá na první pohled neškodně, když ale dojde na rozmnožování, nezná slitování.Nejraději má larvy můry. Ty jsou během zimy zavrtané v zemi, jejich těla tak houbě poskytují potřebnou ochranu a odpovídající klima.Některé druhy housenic dokážou ovládat také mysl svého hostitele a vedou ho do míst, kde se jí daří a kde prospívá. Po rozmnožení spor hostitelský jedinec umírá a začíná se měnit v jakýsi klon hmyzu a houby.+ 1 fotka+ 2 fotky

O housenici čínské se říká, že to není jen houba, ale také hmyz. Z odborného hlediska to samozřejmě není pravda, z praktického vlastně ano. Jde totiž o parazitickou houbu, která nahrazuje tkáň hostitele svou vlastní. A to pak vznikají skutečně bizarní monstra...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 04. 2021 15:30

Housenice čínská je druh houby parazitující na larvách hmyzu. Roste v Tibetu, Nepálu a Bhútánu v nadmořských výškách přes 3 000 metrů. Nejčastěji napadá housenky můry. Je však rovněž důležitou součástí tradiční čínské medicíny.

Brutální rozmnožování

Housenice čínská je poměrně nenápadná, když ale přijde na rozmnožování, nezná slitování. Jakmile začne zrát, uvolní spory, které se usadí na různých druzích hmyzu. Jednoduše na tom, který je zrovna poblíž. Když se v těle zasaženého jedince spory rozmnoží, umírá. A to není vše. Záhy se začne měnit ve zvrácený klon hmyzu a houby. Vypadá, jako by vypadla z děsivého hororu.

Housenice se nejraději rozmnožuje v larvách můry. Ty jsou totiž během zimy zavrtané v zemi. Jejich těla tak poskytují houbě dostatek potřebných živin. Na jaře se pak na svět nepodívá nová můra, ale houba, která vyrostla z chitinového obalu svého hostitele.

Ovládání mysli

Ač to zní neuvěřitelně, některé druhy housenice dokážou ovládat i mozek svého hostitele. Udělají z něj bloumající zombie. Hmyz neputuje do míst, kde je mu nejlépe a kde by se mohl zotavit, nýbrž do lokalit, jejichž klima vyhovuje právě houbě. Má tak větší šanci se znovu rozmnožit a rozšířit do dalších oblastí. Housenice však nemá pouze samá negativa, pro člověka může být neuvěřitelným přínosem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cordyceps Sinensis (@cordycepsme)

Housenice ve vrcholovém sportu

Housenice má v tradiční čínské medicíně nezastupitelnou roli. Používala se na libido, plodnost, vitalitu, plíce a onemocnění ledvin. Pomáhala také při hojení ran, úporné škytavce, alergiích a astmatu. V současnosti se nejvíce využívá ve vrcholovém sportu. Podporuje imunitu, výkon i regeneraci. Je účinná také proti stresu. Užívá se buď jako doplněk stravy ve formě tobolek, anebo prášku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Housenice čínská

National-geographic.cz: Housenice, napůl houba, napůl hmyz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články