Prsty mrtvého muže: Děsivá houba roste i v Česku, lidé si ji pletou s nebožtíkem

Prsty mrtvého muže: Děsivá houba roste i v Česku, lidé si ji pletou s nebožtíkem
Zdroj: Profimedia.cz
Dřevnatka mnohotvárná (Xylaria polymorpha) patří mezi velmi hojné druhy hub.Nejvíce se jí líbí na hnijících kmenech listnatých stromů.Její stromata, tedy útvary různé podoby, dosahují výšky 30-100 mm.Stromatka roste celoročně.
+ 6 fotek+ 7 fotek

Prsty mrtvého muže – takovou přezdívku si vysloužila asi nejstrašidelnější houba světa dřevnatka mnohotvárná. Roste nejčastěji od března do prosince i v Česku. Sociální sítě jsou plné snímků, na kterých vypadá, jako by se ze země drápala mrtvola...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 03. 2021 09:58

Dřevnatka mnohotvárná (Xylaria polymorpha) je velmi hojný druh, jehož stromata, tedy útvary různé podoby, můžeme najít na nejrůznějších druzích listnatých stromů. Způsobuje bílou hnilobu.

Jak vypadá

Velký atlas hub trojice Ladislav Hagara, Vladimír Antonín a Jiříh Baier uvádí, že stromata dřevnatky mnohotvárné jsou vysoká 30-100 mm a tlustá 10–40 mm. Tvarem připomínají kyj či hrušku. Černá barva povrchu houby zase velmi výrazně kontrastuje s bílou dužninou. Na smaženici si však musíme nechat zajít chuť. Je nejedlá.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Amanda (@haunted_old_and_beautiful)

Kde najdeme prsty mrtvého muže

Dřevnatce se nejvíce líbí na odumírajících či tlejících kmenech a pařezech listnatých stromů. Roste po celý rok, nejčastěji však od března do prosince. Najít ji můžeme zejména na bucích a jilmech. V Česku je hojně rozšířená, najdeme ji třeba ve Středočeském kraji, na Karlovarsku a Znojemsku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený nerdist.com (@nerdist)

Hvězda sociálních sítí

S fotkami dřevnatky se můžeme setkat po celý rok, ale ten pravý boom začne vždy během Halloweenu. Ne nadarmo se jí přezdívá „prsty mrtvého muže”. Když se nám poštěstí najít houbu, která roste pod pařezem či vyvráceným kmenem stromu, vypadá to, jako by se na nás z hlíny sápala zombie. A to dokáže pořádně vyděsit.

Zdroje informací:

Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier: Velký atlas hub

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články