Krušina: Osvědčený babský způsob pro pořádnou detoxikaci

Projímavý účinek bobulí je mnohonásobně vyšší, než je tomu u samotné kůry.
Zdroj: wikipedia
Frangula alnus, jejíž kůra má významné léčebné účinky.Projímavý účinek bobulí je mnohonásobně vyšší, než je tomu u samotné kůry.Jsou známy i otravy dětí, které pozřely plody krušiny olšové.Kůra z krušiny je pro své projímavé účinky významnou složkou čajů na hubnutí.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jako rostlinná droga se používá její kůra. Je pro ni charakteristický vysoký obsah antrachinonových glykosidů a tříslovin. Krušina je součástí směsí určených k redukci hmotnosti a zmírnění obtíží se zácpou. Pokud tedy potřebujete očistit své tělo, sáhněte právě po ní.

Petra Járková
Petra Járková 01. 11. 2019 10:00

Rebarbora chudých

Jedná se o prastarou a v lékařství hojně využívanou dřevinu. Frangula alnus neboli krušina olšová se v naší přírodě vyskytuje hojně, jde o náš původní keř. Lidově je také nazývána „psí jahůdkou“ nebo rebarborou chudých. To z toho důvodu, že naši předkové si rebarboru skutečně nemohli dovolit a využívali krušinu jako náhradu.

Zápach hniloby

Krušinu poznáte podle bílých květů, plody jsou peckovice se třemi semeny. Je to listnatý keř, který najdete v lesích a snadno rozpoznáte právě díky jeho květům nebo lesklé tečkované kůře. Ta se sbírá v rozmezí duben – květen a poznáte ji jednoznačně podle toho, že po rozemnutí prsty budete poněkud zapáchat hnilobou. Kůra z krušiny je pro své projímavé účinky významnou složkou čajů na hubnutí. Využívá se také při střevních potížích, hlavně zácpě.

Čistící schopnost

Hlavním důvodem, proč se krušina uchytila v lékařském průmyslu, je její čisticí schopnost. To se týká hlavně vnitřních orgánů, jako je tlusté střevo, žaludek, žlučník a játra. Uvolňuje trávicí trakt, upravuje látkovou výměnu (správný chod metabolismu) a čistí a ředí krev.

Pozor na dávkování

Dejte si však pozor! Ve větším množství je krušina jedovatá. Dávkování se tedy doporučuje pouze střídmě a krátkodobě. Neměly by ji užívat těhotné a kojící ženy, pozor dejte i na malé děti. Ty se v domnění, že cucají bonbon, vrhnou na bobule a bohužel byly známy i případy, kdy požití plodu krušiny skončilo otravou.

Léčebná droga

Nejlepší je tedy se pro krušinu vydat do lékárny, kde je už v takové podobě, že se nemusíte bát ji užívat. Pokud byste se totiž vydala sama do přírody, kůru musíte doma uschovávat minimálně po dobu jednoho roku, aby se dala použít jako léčebná droga.

NA KRUŠINU A JEJÍ UŽITÍ SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články