Čínská houba Reishi: Co o ní říká tradiční medicína a co prozradila věda

Čínská houba Reishi: Co o ní říká tradiční medicína a co prozradila věda
Zdroj: Pixabay.com

Mezi doplňky stravy se objevuje i houba Reishi, která bývá dávána do souvislosti s imunitním systémem. Co to je za houbu a jaký význam může mít pro lidské zdraví?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 01. 2021 09:00

Reishi najdeme pod botanickým názvem Ganoderma lucidum a u nás je známá jako lesklokorka lesklá. Houbu si velmi oblíbila tradiční čínská medicína a řadí ji na nejvyšší místa mezi rostlinami a houbami při vlivu na zdraví.

Účinné látky v Reishi

Ganoderma je cenná na polysacharidy, aminokyseliny, triterpenoidy a další účinné složky. Z polysacharidů jsou významné betaglukany, které známe jako pomocníky s imunitou. Triterpenoidy dodávají houbě hořkost. Čím je hořčejší, tím je houba kvalitnější. U těchto látek vědci zjistili nejen protizánětlivý vliv, ale také adaptogenní.

Adaptogeny jsou látky, které přispívají k tomu, aby se organismus vyrovnal s psychickým i fyzickým stresem. Tyto vlastnosti jsou připisovány třeba další houbě s názvem housenice čínská, ale také rostlinám, jako je bazalka posvátná, rdesno mnohokvěté, kustovnice čínská, ženšen pravý nebo třeba vitánie snodárná.

Tradiční čínská medicína a Reishi

Kde se vzala popularita této houby? Houba byla popisována už v první čínské knize o rostlinách v Šen-nungově herbáři v roce 500 našeho letopočtu. Uváděl se hlavně její vliv na dlouhověkost a podporu paměti. Tradiční čínská medicína houbu podává jako podporu při duševní rovnováze, nespavosti, ale i na zklidnění kašle a mírnění dušnosti.

Moderní věda a Reishi

Protože tradiční čínská medicína využívá Ganodermu v poměrně široké míře, zabývají se významem účinných látek této houby i vědci „západní medicíny“, a to už po několik desetiletí. Poměrně úspěšně se nasazuje jako doplněk chemoterapie, kdy pomáhá vyrovnat se s vedlejšími účinky této léčby. Zajímavých výsledků bylo dosaženo i při klinických studiích u pacientů se žloutenkou typu B. V rámci studií byl sledován vliv na bakterie, viry a mykózy. Konkrétně například o chřipku typu A, vir Epstein-Barrové, který způsobuje mononukleózu, jednalo se i o streptokoky.

Houba Reishi je v přírodě poměrně vzácná, ale pěstuje se komerčně. U nás je k dostání v podobě doplňků stravy. Ačkoliv by se mohlo zdát, že si zobnete pilulku, a všechny problémy tím budou vyřešeny, v reálu tomu tak není. Stejně jako se všemi ostatními podpůrnými prostředky je síla v komplexnosti, tedy v tom, jakým způsobem člověk žije, jak se stravuje. Ze souhry těla, mysli a přírody vlastně vychází i tradiční čínská medicína.

Zdroj:

V. Antonín, I. Jablonský, V. Šašek, Z. Vančuříková. Houby jako lék, Ottovo nakladatelství, 2013

David Winston, Steven Maimes. Adaptogeny, Triton 2011

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články