Jak na posílení imunity pomocí léčivých hub: Favoritkou je hlíva. Znáte i ty další?

Jak na posílení imunity pomocí léčivých hub: Favoritkou je hlíva. Znáte i ty další?
Zdroj: Pixabay.com

Za houbu, která dokáže podpořit imunitní systém v období nachlazení a chřipek, je považována hlíva. Není to ani zdaleka jediná léčivá houba. Jaké další pomohou, a to díky kterým látkám?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 01. 2021 09:00

V lese je možné najít řadu hub, ale pouze u některých byl zkoumán vliv na zdraví. U hub, které vám představujeme, se ukázala jejich prospěšnost organismu a zároveň jsou už dlouhou dobu využívány tradičními medicínami.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je dřevokazná houba, která je u nás poměrně rozšířená. Poměrně velký podíl cenných látek zaujímají betaglukany (podobně jako u dalších léčivých hub). A to jsou ony velmi známé látky na podporu imunity. Kromě nich hlíva obsahuje třeba terpen pleurotin, u kterého se při zkoumání projevil antibiotický a antitrombotický vliv.

Houba se objevuje koncem léta na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Vypěstovat si ji můžete i doma. Také je k sehnání jako doplněk stravy.

Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum), česky lesklokorka lesklá, je další z hub přínosných pro zdraví. Tradiční čínská medicína ji dokonce považuje za nejcennější a velmi pestrou, co se týká využití. Kromě množství polysacharidů (včetně betaglukanů) jsou obsaženy třeba také protizánětlivé terpenoidy. Podle starých čínských textů má Reishi posilovat zdraví a prodlužovat dlouhověkost.

Chaga

Chaga (lidově čaga, latinsky Inonotus obliquus) je netradiční houba, která roste na břízách, ze kterých čerpá účinné látky. Cení si jí především v Rusku a severských zemích. Parazitující houba česky zvaná rezavec šikmý je zásobárnou antioxidantů, které pomáhají tělu zvládat poškozování volnými radikály.

Důležitou složkou jsou triterpeny betulin a kyselina betulinová, které právě odkazují na čerpání látek z břízy. Podobně jako Reishi je i Chaga adaptogen, což znamená, že pomáhá organismu, aby se vyrovnal se stresem fyzického a psychického rázu. Tím posiluje odolnost. Chaga také v tradiční medicíně slouží jako prostředek proti rakovině.

Maitake

Už méně známou houbou je Maitake, česky trsnatec lupenitý (Grifola frondosa). Houba pochází z Japonska a je velmi rozšířená také v Americe. I Maitake posiluje obranyschopnost. Obsahuje poměrně široké zastoupení polysacharidů. Kromě zmíněných betaglukanů jsou to i některé heteroglykany. V tradiční čínské medicíně se užívala jako tonikum a adaptogen. Podle této medicíny podporuje činnost plic, ledvin a tlustého střeva.

Zdroje informací:

Vladimír Antonín, Jan Jablonský, Václav Šašek, Zuzana Vančuříková. Houby jako lék, Ottovo nakladatelství, 2013

Léčivé houby/Wikipedia.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články