Královna hub: Hlíva ústřičná zlepšuje účinky léčiv, jezte ji, když užíváte antibiotika

hlíva, houba
Zdroj: Pixabay.com

Náš organismus je prakticky neustále vystaven nepříjemným okolním vlivům, ať už je to proměnlivé počasí, stres, viry či bakterie. Tomu všemu se musí neustále bránit a my mu ještě nakládáme v podobě nevyvážené stravy a špatného životního stylu. Pojďme mu pomoc nenápadnou houbou, hlívou ústřičnou.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 13. 10. 2020 12:00

Stále častěji se při péči o své zdraví vracíme zpátky k přírodě a osvědčeným lidovým postupům. Přírodní prostředky nejenom že opravdu spolehlivě fungují, ale navíc snižují přesilovku chemických koktejlů, kterým jsme tak jako tak neustále vystaveni. A i to je důvod, proč nyní věnujeme větší pozornost takzvaným medicínským houbám.

To nejlepší z hlívy ústřičné

Z Asie pochází celá tradice použití hub v medicíně a i v dnešní moderní době mají houby anebo extrakty z nich své pevné místo. „Nejdůležitějším extraktem je polysacharid (složený cukr) beta glukan, který se v mnoha zemích používá na podporu obranyschopnosti organismu, ale je i znám pro své protirakovinné účinky. Konzumenti hlívy ústřičné jsou důkazem toho, že život člověka se může díky beta glukanu významně prodloužit,“ říká mykolog Ing. Ivan Jablonský CSc. Zlepšení imunity lidského organismu se vlivem bera glukanu projevuje v lepší obraně těla před viry, parazity, bakteriemi, ale i při léčbě vysokého krevního tlaku.

Pomáhá i ženám

Věděli jste, že beta glukan pomáhá i při nejtěžších gynekologických onemocněních a také vyplňuje vrásky? Mnohé gynekologické potíže mohou vznikat i jako důsledek vrozené nedostatečné imunity. Beta glukan, který se získává z čerstvé houby hlívy ústřičné, významně řeší záněty, ovlivňuje mykózy, projevy onemocnění HPV, upravuje menstruační cyklus a zmírňuje předmenstruační syndrom.

Krásná pleť

To, že má hlíva ústřičná pozitivní účinky i na zdraví a krásu pokožky, se zjistilo poměrně nedávno. Beta glukan aplikací v kosmetickém přípravku podporuje tvorbu a distribuci kolagenu v pokožce, což vede k větší pružnosti, mladšímu vzhledu vyhlazení vrásek. A tento efekt je poměrně dlouhodobý.

Pochutnejte si

Známe nespočet receptů z hlívy ústřičné, které organismu v každém případě mohou jen pomoci. Beta glukan je však v čerstvé houbě pevně vázán a v této formě je z něj využito jen velmi malé množství. Navíc, největší obsah beta glukanu se nachází právě v nožkách, které jsou pro svou tuhost těžce zpracovatelné. I z těchto důvodů je pro opravdu účinnou podporu zdraví a krásy vhodnější užívat beta glukan v čistší formě, tedy v podobě výživových doplňků.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články