Houbařská sezóna: Vyzkoušejte recept na nakládané lesní houby s česnekem

Houbařská sezóna: Vyzkoušejte recept na nakládané lesní houby s česnekem
Zdroj: Albert ČR

Koronavirus nám opět zahýbal plány třeba pro podzimní kulturu a potkávání se. Naštěstí rostou houby, takže tento čas využijte k procházkám po lese. A pokud se vám podaří naplnit košík houbovými úlovky, naložte je jinak...

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 09. 2020 11:30

Jsme národem houbařů. Nikde jinde se houby nesbírají ve volném lese tolik, jako u nás. A nikde jinde jich nenajde tolik na jídelníčku. Houby bývají oblíbenou součástí krajových jídel, ale obohatí i ta běžná. Jejich zpracování je poměrně jednoduché a velkou výhodou fakt, že je můžete uchovat i pro pozdější dobu.

Jak na houby

Měli byste je přinést očištěné už z lesa a doma před zpracováním pouze dočistit. Pozor, houby se neomývají, pouze je můžete otřít třeba vlhkou utěrkou, abyste z nich stáhli jehličí a jiné nečistoty. Na nakládání se hodí menší celé kousky, případně překrojené na polovinu. Lák je vynikající na kyselo, tedy takový, který používáte na okurky.

Myslete na to, že každá houba má svou specifickou chuť. Podle ní je pak třeba lák upravit, abyste jím nepotlačili právě ono nezaměnitelné chuťové aroma, ale naopak mu pomohli vyniknout. S nálevem si můžete pohrát s pomocí aromatických bylinek. Místo klasického octa lze použít vinný a třeba i doplnit různými druhy koření. Záleží také na tom, jak dál budete naložené houby používat, či jako samostatnou přílohu, anebo do různých salátů.

Recept na Nakládané lesní houby s česnekem

Budete potřebovat: 450 g lesních hub, očištěných a nakrájených na menší kousky, 4 snítky čerstvého tymiánu, 240 ml bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci cukru, 10 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 1 velký česnek, oloupaný a nakrájený na tenké plátky, 1 sušenou chilli papričku, sůl

Postup: Houby povařte 10 minut ve vodě, aby změkly. Sceďte je, nechte okapat a dejte je spolu se snítkami tymiánu do připravených sterilizovaných lahviček. Do hrnce vlijte ocet, olej, přisypte cukr, kuličky pepře, bobkový list, česnek, chilli papričku spolu se 120 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Nechte převařit a nálev nalijte do lahviček s houbami až po okraj. Zavřete a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před použitím uložte houby alespoň na 3 dny do lednice. Neotevřené tam vydrží minimálně 2 týdny.

Tip redakce: Pokud je budete chtít uchovat na zimu, je třeba je sterilizovat v zavařovacím hrnci, ale zvládnete to i v běžném nádobí nebo v troubě.

Zdroj receptu: www.albert.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články