Houbařská sezóna je tady: Co uděláte s úrodou? Je lepší ji naložit, usušit nebo zmrazit?

Houbařská sezóna je tady: Co uděláte s úrodou? Je lepší ji naložit, usušit nebo zmrazit?
Zdroj: pixabay.com

Jsme národ houbařů tak rok co rok s koncem léta propadáme houbovému nadšení. Běháme po lese, fotíme si selfie s plnými košíky a předháníme se s recepty. Jenomže nezvládáme sníst všechno najednou a tak vyvstává otázka, jak úrodu zpracovat, abychom si na ní pochutnali i během zimy.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 09. 2020 12:30

Ať už sbíráme jenom hříbky anebo sebereme kdejakou „prašivku“ je potřeba vědět, jak s houbami správně zacházet.  Kvůli vysokému obsahu vody se totiž velmi rychle kazí a plesnivějí. Proto doporučujeme co nejdříve po návratu z lesa je přebrat a zpracovat.

Houby nemyjeme

Pro uchování v syrovém stavu se hodí jenom suché, zdravé a mladé houby v nejlepší kondici. Rozpůlíme je, zkontrolujeme, jestli nejsou červivé a můžeme je uložit do chladničky na zpracování druhý až třetí den, rozhodně ale ne déle den. Tyhle houby rozhodně ale nenamáčíme ani nepereme, jenom je nasucho očistíme. Připravujeme z nich například nejoblíbenější smaženici nebo kulajdu, klobouky zapékáme nebo osmažíme jako řízky.

Sušené houby       

Nerozmočené a větší houby zpravidla sušíme. Tento způsob nám zaručí možnost opravdu dlouhodobého skladování.  Houby sušíme několika způsoby, vždy je ale potřeba je nejprve správně připravit. Klobouky i nožičky nasucho očistíme a odkrojíme nějakého toho červíka. Nakrájíme je na plátky silné maximálně 2 mm a vyrovnáme na síto nebo postaru na rozložené noviny. Umístíme na stinné, suché a dobře větrané větraného místo.

Během hodiny už vidíme, jak se houby sesychají a za několik hodin už je můžeme začít lehce natřepávat. Za sychravého počasí můžeme houby nakonec dosušit v troubě při 50 °C. Úrodu hub lze sušit i v sušičce, v tom případě postupujeme podle návodu výrobce.

Dobře usušené houby se při ohnutí zlomí a křupnou. Ukládáme je do sklenice s víčkem anebo je v plátěném sáčku zavěsíme do průvanu. Vždy je ale potřeba uchovat je v naprostém suchu a tmě.

Mražené houby

Méně kvalitní houby zamrazíme. Můžeme mrazit jak syrové, tak tepelně upravené. My doporučujeme houby pokrájet na větší kusy a rychle převařit, zmenší tak svůj objem. Houby vždy uchováme v dobře utěsněném sáčku, protože jejich vůně dokáže v mikroklimatu mrazničky ovlivnit i ostatní potraviny. Skvělá jsou pro tento případ vakuovačka, která obal dokonale a neprodyšně uzavře. Zmrazené houby je dobré spotřebovat zhruba do půl roku, poté se sice nezkazí, ale ztrácejí na kulinářské hodnotě.

Zavařené houby

Velice oblíbené je i zavařování ochucených hub do skleniček. Pro tento způsob vybíráme hlavně malé pevné a nečervivé plodnice. Důležité přitom je, abychom je předem předem krátce povařili a teprve poté naplnili do sklenic a zalili nálevem.  Sterilizujeme je ve vodě horké 100 °C minimálně 30 minut. Jenom tak zajistíme likvidace všech bakteriálních zárodků. Před uskladněním důkladně zkontrolujeme všechna víčka, jestli dobře těsní, aby se dovnitř nedostal vzduch.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články