Houbařská sezóna je tady: Co uděláte s úrodou? Je lepší ji naložit, usušit nebo zmrazit?

Houbařská sezóna je tady: Co uděláte s úrodou? Je lepší ji naložit, usušit nebo zmrazit?
Zdroj: pixabay.com

Jsme národ houbařů tak rok co rok s koncem léta propadáme houbovému nadšení. Běháme po lese, fotíme si selfie s plnými košíky a předháníme se s recepty. Jenomže nezvládáme sníst všechno najednou a tak vyvstává otázka, jak úrodu zpracovat, abychom si na ní pochutnali i během zimy.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 09. 2020 12:30

Ať už sbíráme jenom hříbky anebo sebereme kdejakou „prašivku“ je potřeba vědět, jak s houbami správně zacházet.  Kvůli vysokému obsahu vody se totiž velmi rychle kazí a plesnivějí. Proto doporučujeme co nejdříve po návratu z lesa je přebrat a zpracovat.

Houby nemyjeme

Pro uchování v syrovém stavu se hodí jenom suché, zdravé a mladé houby v nejlepší kondici. Rozpůlíme je, zkontrolujeme, jestli nejsou červivé a můžeme je uložit do chladničky na zpracování druhý až třetí den, rozhodně ale ne déle den. Tyhle houby rozhodně ale nenamáčíme ani nepereme, jenom je nasucho očistíme. Připravujeme z nich například nejoblíbenější smaženici nebo kulajdu, klobouky zapékáme nebo osmažíme jako řízky.

Sušené houby       

Nerozmočené a větší houby zpravidla sušíme. Tento způsob nám zaručí možnost opravdu dlouhodobého skladování.  Houby sušíme několika způsoby, vždy je ale potřeba je nejprve správně připravit. Klobouky i nožičky nasucho očistíme a odkrojíme nějakého toho červíka. Nakrájíme je na plátky silné maximálně 2 mm a vyrovnáme na síto nebo postaru na rozložené noviny. Umístíme na stinné, suché a dobře větrané větraného místo.

Během hodiny už vidíme, jak se houby sesychají a za několik hodin už je můžeme začít lehce natřepávat. Za sychravého počasí můžeme houby nakonec dosušit v troubě při 50 °C. Úrodu hub lze sušit i v sušičce, v tom případě postupujeme podle návodu výrobce.

Dobře usušené houby se při ohnutí zlomí a křupnou. Ukládáme je do sklenice s víčkem anebo je v plátěném sáčku zavěsíme do průvanu. Vždy je ale potřeba uchovat je v naprostém suchu a tmě.

Mražené houby

Méně kvalitní houby zamrazíme. Můžeme mrazit jak syrové, tak tepelně upravené. My doporučujeme houby pokrájet na větší kusy a rychle převařit, zmenší tak svůj objem. Houby vždy uchováme v dobře utěsněném sáčku, protože jejich vůně dokáže v mikroklimatu mrazničky ovlivnit i ostatní potraviny. Skvělá jsou pro tento případ vakuovačka, která obal dokonale a neprodyšně uzavře. Zmrazené houby je dobré spotřebovat zhruba do půl roku, poté se sice nezkazí, ale ztrácejí na kulinářské hodnotě.

Zavařené houby

Velice oblíbené je i zavařování ochucených hub do skleniček. Pro tento způsob vybíráme hlavně malé pevné a nečervivé plodnice. Důležité přitom je, abychom je předem předem krátce povařili a teprve poté naplnili do sklenic a zalili nálevem.  Sterilizujeme je ve vodě horké 100 °C minimálně 30 minut. Jenom tak zajistíme likvidace všech bakteriálních zárodků. Před uskladněním důkladně zkontrolujeme všechna víčka, jestli dobře těsní, aby se dovnitř nedostal vzduch.

 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články