Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká
Zdroj: Pixabay.com

Houbová sezóna odstartovala, takže je nejvyšší čas vyrazit do lesa. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů z hub je asi klasická smaženice. Pokud ale rádi zkoušíte něco nového, připravte si netradiční pokrm podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 26. 06. 2020 12:00

Předem je nutno říci, že známý gastronom je na klasickou českou smaženici na másle s vajíčky trochu alergický. „Upřímně mi to připadá jako bláto. Já mám rád, když houby křupají, mají pevnou strukturu a nejsou rozblemcané,“ říká pro Lifee.cz Zdeněk Pohlreich. Stejně tak mu vadí, když v jídle narazí na jehličí, protože houby nejsou pořádně očištěné. „Někdo myje houby pod tekoucí vodou, ale to je velká chyba, protože nasáknou vodou a jejich struktura se úplně změní. Maximálně bych povolil houby otřít navlhčenou utěrkou,“ doplňuje Pohlreich. Takto připravené houby pak nakrájejte a dále zpracujte podle chuti. My pro vás máme dva recepty podle oblíbeného kuchaře.

Česká klasika

V hlubší pánvi rozehřejte dvě lžíce sádla a osmahněte na něm menší, nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule růžová, přisypejte 500 g hub (Pohlreich radí jedině hříbky, které jsou krásně pevné). Přidejte dvě lžičky drceného kmínu, osolte, opepřete a za stálého míchání houby restujte zhruba 10 minut. V misce prošlehejte vejce s trochou soli, přilijte k houbám a míchejte tak dlouho, dokud smaženice není hotová. Podávejte s čerstvým nebo nasucho opečeným chlebem. Kdo má chuť, může do pokrmu přidat i pár hoblinek kvalitního tvrdého sýra.

Soté z hříbků

Zhruba 400 g hříbků pokrájejte na větší kousky, střední cibuli nadrobno a jeden stroužek česneku na plátky. V pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje, nejprve orestujte cibuli, když zesklovatí, přidejte česnek, houby, osolte, opepřete a chvíli vše opékejte ze všech stran. Hříbky promíchávejte ale jen zlehka, aby se nepřipekly, ale byly křupavé. Po opečení kousky zakápněte trochou citrónové šťávy a lžící balzamikového octa. Přidejte pár lístků rozmarýnu a tymiánu a nechte rozvonět. Nakonec soté zasypejte hrstí petrželky, hrstí pažitky a podávejte s nasucho opečenou bagetou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články