Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Houbová sezóna odstartovala, takže je nejvyšší čas vyrazit do lesa. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů z hub je asi klasická smaženice. Pokud ale rádi zkoušíte něco nového, připravte si netradiční pokrm podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 26. června 2020

Předem je nutno říci, že známý gastronom je na klasickou českou smaženici na másle s vajíčky trochu alergický. „Upřímně mi to připadá jako bláto. Já mám rád, když houby křupají, mají pevnou strukturu a nejsou rozblemcané,“ říká pro Lifee.cz Zdeněk Pohlreich. Stejně tak mu vadí, když v jídle narazí na jehličí, protože houby nejsou pořádně očištěné. „Někdo myje houby pod tekoucí vodou, ale to je velká chyba, protože nasáknou vodou a jejich struktura se úplně změní. Maximálně bych povolil houby otřít navlhčenou utěrkou,“ doplňuje Pohlreich. Takto připravené houby pak nakrájejte a dále zpracujte podle chuti. My pro vás máme dva recepty podle oblíbeného kuchaře.

Tradiční česká kulajda Suroviny: 2 vejce 3 menší brambory 1 větší cibule hrst sušených hub (mohou být i čerstvé) 2 lžíce čerstvého kopru 1 lžíce octu 200 ml smetany na vaření 1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru lžička kmínu olej sůl pepř Na jíšku 30 g mouky 1 lžíce másla Postup: Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet. Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo. Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem. V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.
Mohlo by Vás zajímat:

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Česká klasika

V hlubší pánvi rozehřejte dvě lžíce sádla a osmahněte na něm menší, nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule růžová, přisypejte 500 g hub (Pohlreich radí jedině hříbky, které jsou krásně pevné). Přidejte dvě lžičky drceného kmínu, osolte, opepřete a za stálého míchání houby restujte zhruba 10 minut. V misce prošlehejte vejce s trochou soli, přilijte k houbám a míchejte tak dlouho, dokud smaženice není hotová. Podávejte s čerstvým nebo nasucho opečeným chlebem. Kdo má chuť, může do pokrmu přidat i pár hoblinek kvalitního tvrdého sýra.

I sušené houby se musí tepelně upravovat
Mohlo by Vás zajímat:

Triky našich babiček, jak správně sušit houby

Soté z hříbků

Zhruba 400 g hříbků pokrájejte na větší kousky, střední cibuli nadrobno a jeden stroužek česneku na plátky. V pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje, nejprve orestujte cibuli, když zesklovatí, přidejte česnek, houby, osolte, opepřete a chvíli vše opékejte ze všech stran. Hříbky promíchávejte ale jen zlehka, aby se nepřipekly, ale byly křupavé. Po opečení kousky zakápněte trochou citrónové šťávy a lžící balzamikového octa. Přidejte pár lístků rozmarýnu a tymiánu a nechte rozvonět. Nakonec soté zasypejte hrstí petrželky, hrstí pažitky a podávejte s nasucho opečenou bagetou.

Tereza Těžká z kontroverzního dokumentu V síti promluvila o polyamorii: Mám dva muže, ani jednoho nemiluji víc

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články